Когато искаме да пием билков чай, обикновено си правим отвара от липа, лайка, мащерка, жълт кантарион или други полезни билки, с които България е щедро надарена. Малцина обаче знаят, че листата от смокинята също имат изключителни свойства. Обикновено се берат в края на лятото.
Те са богати на антиоксиданти и фибри. Отличен източник са на витамин А, В1 и В2. Също така съдържат калций, желязо, фосфор, манган, натрий и калий. Чай от смокинови листа действа добре при лечението на диабет тип 2, за намаляване на холестерола, при сърдечно-съдови проблеми. Имат приложение и при запек. Ако ви боли гърлото или страдате от бронхит, също можете да ги използвате. Смята се, че помагат и за укрепване на костната система.
Най-честата им употреба е след изсушаване, когато се ронят и лесно стават на прах. Подготвя се запарка и се пие всеки ден за известен период – около месец. След това се прави пауза.
Друга рецепта е 20 листа от смокиня да се сварят в два литра вода за двадесет минути. Пие се по една малка чашка – около 20-30 грама, всеки ден. Отново в продължение на месец.
Важно е да се знае, че при прекаляване на употребата на чай от листа от смокиня, може да се получи разстройство. Затова, ако решите да ги ползвате, бъдете внимателни с дозите.