0 0
Време за четене1 Минути, 33 Секунди

Колко кафета пиете ежедневно? Започвате ли деня си с кафе на празен стомах? Приемате ли напитки, богати на кофеин?

New Wave Ads

Малцина си дават сметка, че един от „стимулантите“ на състаряването е именно кафето. Дори и в малки дози, то обезводнява организма и може да стане причина за редица проблеми в тялото. Един час бодрост, която то ни предоставя, ни коства година младост. Това е цената на изобилието от кафе в хранителните ни навици.

Прекалената употреба на кафе и кофеинови напитки води до повишаване на хормона на стреса – кортизол. В резултат намалява производството на колаген и хиалуронова киселина. Унищожава се защитният слой на кожата. Появява се нездрав тен на лицето, кожни проблеми като акне и други, бързо се увеличават бръчките.

Един от ефектите на кафето е обезводняването на организма. А хроничната недостатъчност на вода повишава скоростта на стареене с 10 -15%. Киселината, която съдържа напитката, се свързва с минералите като калций, желязо, цинк, магнезий и намалява усвояването им. Кафето сваля нивата на хормона, който отговаря за правилноото функциониране на нервната, сърдечно-съдовата и имунната система. Унищожава еластичността на кожата и влошава нейния здрав тен.

Какви правила е добре да се спазват, за да се минимизира вредният ефект на кофеина:

  • Никога не пийте кафе на гладно или вечер.
  • Намалете броя на чашките до една – две максимум.
  • Задължително с всяка чашка кафе трябва да се пият поне две чаши вода, които са извън нужното количество вода за деня. Както е известно, то се определя от килограмите – 30 мл вода на килограм тегло.
  • Намалете драстично или изобщо не пийте газирани напитки, съдържащи кафе.
  • Не добавяйте прясно мляко в кафето – вече е научно доказано, че възрастните хора нямат нужда от краве мляко, защото не могат да го обработват. То предизвиква редица кожни проблеми и болести.
  • Не позволявайте на децата си да пият кофеинови напитки.
  • Ако в кафето добавяте захар (другият убиец на младежкия вид), проблемите се удвояват.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon