0 0
Време за четене5 Минути, 34 Секунди

В далечната 1990г. в апартамент в кв. „Младост” в София отваря една от първите частни стоматологични практики у нас. Тогава не е никак лесно човек да се престраши и да започне свой бизнес, защото никой няма умения за това. Абсолютно непозната територия. Най-вече за начина, по който се управлява фирма. Но д-р Иван Минчев решава да  тръгне по този път с много професионални знания и хъс.

New Wave Ads

Популярността му на отличен специалист расте лавинообразно. Но някои недоволстват от местоположението.„Като си толкова добър, защо си в „Младост“, а не в центъра ?”, го пита веднъж един пациент. Д-р Минчев отговаря: „А ти защо идваш като ти е далече?”. „Ами защото си много добър!”, признава пациентът.

Д-р Иван Минчев е роден и израснал в квартал „Лозенец”. И съвсем логично, след успешния старт, започва да търси място за клиника именно там. Намира терен на бул. „Арсеналски” 15 и си спомня, че тогава чува фамозната за онези години цена – 350 долара на квадрат! Но рискува. Оттам нататък всичко бързо се случва едно по едно – сградата, оборудването, екипът.  „Нещата ставаха така, все едно съм ги планирал внимателно”, споделя той. Така точно преди 20 години се появява луксозният и модерен офис на Дентална клиника МиДент. „ Обстановката беше като в научно-фантастичен филм –такова модерно оборудване, красива обстановка, съвсем различен подход”, спомня си д-р Любов Вакъвчиева, която работи с него почти от началото.

КЪМ САЙТА НА КЛИНИКАТА: https://mident.bg и във Фейсбук: https://www.facebook.com/mident.dentalna.klinika

Като невиждано чудо всички посрещат първия в България 3D скенер за глава, който е необходим за диагностиката. Някои пациенти признават, че се притесняват от облъчването. „То е толкова вредно, колкото един полет от Лондон до Бостън, например”, успокоява д-р Минчев и пояснява, че не може да се работи имплантология без скенер. „Там виждам много неща, които са важни за работата ни”, казва той. За сложните стоматологични манипулации предварително се правят и кръвни изследвания, и алергични тестове. Екипът се събира на консилиум и обсъжда план за действие за всеки конкретен случай. „После на пациента му се разяснява в детайли за разлика от старите времена, в които лекарят се държеше патерналистично- т.е. прави си каквото си иска, а пациентът не пита и търпи. Това приключи”, категоричен е д-р Минчев и определя отношенията лекар-пациент като важно партньорство. С усмивка си спомня за един пациент, който след сложна операция си тръгва и още на тротоара пред клиниката запалва цигара: „Виках от прозореца след него, защото изрично му дадох план какво се прави и какво не в неговата ситуация, а той не ме послуша и рискуваше усложнения”.

Д-р Минчев добавя и още нещо важно, което е приоритет за екипа на МиДент- съвременно отношение към болката. „Вече има толкова модерни начини за справяне с проблема. Искаме пациентът да се чувства комфортно и да си тръгва с красива усмивка, спокоен, а не травмиран и изнервен”, категоричен е той и признава, че за него хубавите зъби са не само здраве, но и стъпка към успеха на човека.

Екипът на МиДент

Към екипа му в началото се присъединява още една перспективна млада стоматоложка – д -р Калина Йорданова, която също като д-р Минчев работи с особено внимание към детайлите. Четворката лекари се оформя с присъединяването и на още един млад специалист – д-р Спиров. Днес клиниката сплотява лекарския екип с мотивирани и грижовни медицински сестри, любезни и отговорни рецепционистки, водещ зъботехник. Д–р Минчев казва, че за него на първо място е организацията на работа, за да вървят нещата добре и в срок. И съзнава, че той лично носи в крайна сметка цялата отговорност.  „Ние лекуваме, но сме и бизнес. За да оцеляваме, трябва да действаме по правилата на икономиката”, споделя той като признава, че това са простички прозрения, които добиваш с времето и опита. И с които неизбежно трябва да се съобразяваш, за да се развиваш успешно и за да можеш да осигуряваш постоянно най-доброто за пациентите и екипа си. Не е пресилено да се каже, че както ще ви обслужат в най-добрите кабинети в европейска държава или в САЩ, в МиДент го има същото – и като материали, и като обстановка, и като апаратура, и като отношение. За високото ниво на професионализъм може да се кажат само суперлативи.

Д-р Минчев с част от екипа си.

Д-р Минчев не е мечтал за тази професия като малък. Но, както винаги става в живота, няма нищо случайно. Когато завършва гимназия, семейният съвет се събира и той смело заявява на родителите си,  че иска да е автомобилен състезател, защото е луд по техниката. Родителите му категорично не се съгласяват. Слабостта му към техниката обаче остава завинаги. И днес се изразява не само в оборудването в клиниката, но и в страстта му към моторите.

Логично, желанието да е пръв, да се състезава и конкурира, го довежда до имплантологията. Абсолютно непозната територия за стоматолозите в периода, когато той започва да я разучава. Признава, че пионерът е акад. Николай Попов, който пръв работи с импланти у нас и  че дотогава са били използвани само протезите. Днес д-р Минчев има много свои ученици и е признат доайен на имплантологията у нас.

Започва с една марка импланти, но не е удовлетворен. Затова посвещава време и усилия да търси други варианти. И намира висок клас марка, която го заинтригува, благодарение именно на усета му към техниката. „Те бяха перфектно инженерно творение и като дизайн, и като изработка, и най- вече като качество и ефективност, като способност за пазят живата тъкан от навлизане на всякакви бактерии. Освен това работата с тях е лесна и бърза”, обяснява д-р Минчев. И с шега нарича всички най-съвременни инструменти, уреди, технологии „моите любими играчки”. Изпитва истинска радост от всяко нововъведение в клиниката.

Д-р Иван Минчев обучава млади стоматолози.

Д-р Иван Минчев често казва на екипа си: „Моят максимум трябва да бъде вашият минимум” и с гордост признава, че нерядко е възхитен и даже респектиран от уменията на колегите си.

МиДент си партнира с отлични български, европейски и американски зъботехнически лаборатории. Д-р Минчев общува с авторитетни негови колеги от цял свят, с които разисква различни трудни случаи и обменя опит. Защото както във всяка професия, така и в стоматологията, всеки ден има развитие и човек трябва да е в крак с новите неща.

Казват, че д-р Минчев е „Стоматологът с рокерската душа“.

Изповядва максимата на Наполеон Бонапарт: „Основното е да се включим битката, пък тогава ще видим“, както и че колкото повече се старае за пациентите си, това се връща под някаква форма към него самия. Всъщност това е и веруюто на целия екип и то личи  ежедневно в отношението им към всеки пациент.

       Сн. Личен архив

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon