1 0
Време за четене1 Минути, 23 Секунди

Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив и тази година предлага на пазара оригинални стъклени играчки за коледните елхи – скъп спомен от детството на хиляди българи. Подобни играчки бяха изчезнали от пазара, но вече могат да се намерят без проблем именно от това предприятие. За миналата 2022г. работещите там са направили над 18 000 играчки. Асортиментът е повече от сто вида. В предприятието работят 27 души, които са разделени в три ателиета.

Екипът, отговарящ за Коледните украси за елха, работи под ръководството на Иван Станев- единственият у нас майстор на стъклени играчки. Той сподели пред БНТ, че процесът е бавен и труден и изисква прецизност. Отскоро е въведена нова технология, която е съвсем безопасна за хората в цеха.

От две години в шивашкото ателие се изработват знамена – българският трикольор, европейският флаг, както и различен текстил – карета, покривки, спално бельо и други. Жените шият по 1 200 знамена годишно както за община Пловдив, така и за други поръчители.

Предприятието дава шанс на хора с увреждания, някои от които са били без работа в продължение на 10-15 години. Просто никой не се е осмелявал да ги наеме и да им даде шанс. Отличните резултати и нарастващият брой клиенти изискват увеличаване на служителите.

В керамичното ателие се изработват сувенири с български шевици, както и копия на архиологически находки от историята по нашите земи.

Ако желаете да помогнете на предприятието като закупите коледните си играчки оттам, можете да го направите и онлайн на следния адрес: https://social-plovdiv.eu или чрез Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/SPXU.Plovdiv. Предприятието има и свой магазин в Пловдив на адрес: бул. „Цариградско шосе“ 102. Телефон за поръчки: 087 811 7828.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon