0 0
Време за четене4 Минути, 4 Секунди

Преминаването от един сезон в друг за много жени е и време за пренареждани и изчистване на гардеробите у дома от излишните дрехи и обувки. Пред тях стои въпросът какво да ги правят, особено, ако са в добро състояние. Не върви да ги изхвърлиш в контейнера за боклук, а да продължават да стоят у дома също не е вариант.

Ето някои практични съвети от стилистите на BWoman. На първо място предлагаме правила за определяне кое да остане, кое -не.

  1. Облечете всяка дреха, огледайте се внимателно. Как се чувствате в нея, добре ли ви стои, има ли къде да отидете с нея или отново ще си чака реда на някоя закачалка? Дрехите трябва да се носят сега, не след години, защото и материята, и кройката остаряват. Помислете върху тези въпроси и вземете решение за съдбата й. Има дрехи, които ни напомнят на някакви хора и случки, защото и предметите имат енергия. Усетете дали това ви харесва или се чувствате дискомфортно. При всички положения е стара енергия и не ви трябва, защото спъва идването на новото в живота ви. И да, това не са празни приказки!
  2. Подберете дрехите и обувките, които със сигурност ще носите през настоящия сезон и ги подредете на удобно място, където ще ги виждате и ще ги взимате лесно. Можете да си направите готови комплекти на закачалката – панталон или пола, топ, сако или жилетка. Да стоят на едно място, за да не търсите отделните елементи из гардероба, ако решите да ги облечете. Добър съвет е дори да добавите и подходящото колие. Така ще пестите доста време сутрин.
  3. Дайте си сметка от колко време не сте носили дадена дреха и дали не я подмятате просто из високите рафтове на гардероба вече няколко сезона, че и повече. Ако това е така, махнете я. Няма да я облечете никога. Правилото е – не сте ли носили една дреха две-три години, значи времето й е изтекло. Нека друг да й се порадва.

И така… Вече сте определили кое остава за вас и кое не ви върши повече работа. Следва второ пресяване – кое е за изхвърляне (скъсано, износено, на петна, които не се махат и т.н.) и в кои дрехи има още живот. Първите – ясно. В чанта и в контейнера. За вторите има няколко варианта:

  1. Сайтове за продажба „втора употреба“ – изберете сайт, направете хубави снимки, определете цени и публикувайте обяви. Това са сайтове без посредник. Имайте предвид, че цени над 40-50 лева трудно се приемат от посетителите.
  2. Дайте ги на платформи, които правят търговия „втора ръка“. Има фирми, които ви изпращат по куриер голям плик, после го взимат от вас, правят професионални снимки и ги качват. Вие имате възможност през профила си да управлявате цените. Такива фирми удържат и солиден процент от всяка продажба.
  3. Физически магазини за втора употреба – това е третият вариант за освобождаване от ненужни вещи. Те също взимат процент като, за разлика от сайтовете, цените могат да са по-високи, особено за маркови дрехи и обувки.
  4. Дарение на сиропиталища, домове за възрастни – това е един благороден вариант, който също може да влезе в действие. Най-добре е да се обадите предварително и да питате от какво имат нужда.
  5. Да раздадете на познати и съседи – това вече е много лично решение, защото трябва да сте внимателни да не обидите някого. Между приятелки няма проблем, но когато става дума за не толкова близки хора, действайте дипломатично.
  6. Да дарите на църква – и това е вариант, но вече много църкви не приемат стари дрехи. Информирайте се преди да занесете чувалите.
  7. Да оставите чантите до контейнера за боклук – това е начин да дадете дрехите си на хора, които редовно минават и разглеждат какво има, вероятно и имат нужда от нещо. Така няма да знаете къде са отишли, а и ползвателят няма да знае на кого са. Разбира се, ако дрехите са скъпи, запазени и има още много живот в тях, този вариант не е за предпочитане. По-добре на приятелки или в платформи за продажба.

Какъвто и начин да изберете, важното е да не задържате в дома си дрехи и вещи, които не използвате. Това е застояла енергия, която ви пречи. Закачалките трябва да стоят свободно, да има разстояние помежду им, същото се отнася и за сгънатите дрехи на рафтове. Наблъсканите рокли, сака, блузи само ще деформират кройката им и ще ускорят състаряването на дрехата. Можете да правите такива прочиствания веднъж годишно, а може и през няколко месеца, когато се сменя сезонът. Хубавата новина е, че вече има и професионални стилисти, които ходят по домовете и помагат при подбора на дрехите. Можете да наемете и такъв експерт. Сега преди Коледа също е добър период да се разтоварите от ненужното, а и да зарадвате някого, който има нужда точно от това. Още повече, че сигурно вие самите отново ще се отдадете на шопинг или ще получите подаръци нови дрехи. Спазвайте правилото – едно купувам, две дарявам. Така винаги ще има ред и хубава енергия във вашия гардероб!

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon