0 0
Време за четене1 Минути, 49 Секунди

„Ай сиктир! Десет дена ще й свиря под прозореца. Да не е Лайза Минели!“, казва героят на Филип Трифонов във филма „Оркестър без име“. А репликата се отнася за Ваня – певицата на групата. Знаменателна роля в професионалния път на Мария Каварджикова. Днес тя навършва 66 години.

New Wave Ads

Към момента на снимките за филма през 1982г. актрисата има едва четири годишен опит на театралната сцена. Част е от трупата на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник, където остава до 1986г. Столичната публика я гледа първо в „Сълза и смях“ до 1990г. След това се премества в Народния театър „Иван Вазов“.

„Оркестър без име“, 1982г.

В биографията си Мария Каварджикова има над 20 театрални роли и участия в повече от 50 филма. Всъщност „Оркестър без име“ не е първата лента, в която се снима. Преди него играе в шест продукции – „Юмруци в пръстта“, „Василена“, „Въздушният човек“, „Зима“ – всички, създадени през 1980г. През 1981г. снима в „Свекърва“ и „Приятели за вечеря“. Но те не й донасят онази слава, която идва с разказа за провинциалния оркестър. 1987г. също е много успешна за нея – тогава се създава сериалът „Дом за нашите деца“, в който играе ролята на д-р Ана Алданова, в партньорство с Коста Цонев и Стефан Данаилов. Почти няма година, в която Мария Каварджикова да не е участвала в българска или международна продукция. Неотдавна я гледахме и в сериала „Откраднат живот“.

Странното за нея е, че въпреки впечатляващата филмова и театрална биография, тя признава, че се притеснява „Когато застана пред камера или давам интервюта, просто се вцепенявам. Не мога, нещо мое си е това“, казва Каварджикова в едно от малкото си интервюта, в случая за dir.bg. Това е и причината срещите й с журналисти да са изключително редки. Не присъства и в социалните мрежи. Изтъква като причина за това, че така популярното хейтърство буквално я смазва. „Като не харесваш, поне недей да мразиш“, казва Мария. По думите й, жената има една основна функция – да дава. „На нея се крепи културата, животът въобще“, заключава пак в същото интервю актрисата.

Носителка е на две награди Аскеер за водеща женска роля, на други две награди за женска роля и на приза „Златен век“.

Сн.Народен театър „Иван Вазов“

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon