В националната ни кухня традиционните овкусители за салата са олио, оцет и сол. Много домакини ги ползват обилно, в големи количества. Но все по-категорични са проучванията, че олиото от магазина е изключително вредно и води до редица заболявания.
Зеленчуците могат да бъдат подправени и без екстрахирани мазнини, оцет и сол. Може да се използва минимално количество морска/келтска сол, която съдържа всички необходими за организма минерали. Готвачите на Клиника „Д-р Емилова“ дават някои отлични идеи за вкусен дресинг:
Със слънчогледови семки: 100 г белени семки, сок от лимон, 30 г вода или ядково мляко, лъжичка мед, лъжичка дижонска горчица
С веган кисело мляко: 100 г готово или домашно приготвено веган кисело мляко, лъжичка горчица, няколко капки мед, нарязан копър, морска сол
С авокадо и босилек: половин авокадо, 1 чаена чаша спанак, половин чаена чаша портокалов сок, половин чаена чаша босилек
С бадемов тахан и мащерка: 2 супени лъжици бадемов тахан, 2 фурми без костилки, половин лимон, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжица мащерка, вода за блендиране, ако е нужна
С манго и домати: 1 ч.ч. нарязано манго, 1 ч.ч. чери домати или нарязани домати, половин чаена чаша портокалов сок, сокът от 1 лайм, половин чаена чаша кориандър, 1 зелен лук, една четвърт люта чушка Халапеньо (по избор)
С тахан и чесън: ¼ ч.ч. суров ядков тахан, 2 скилидки чесън, 2 фурми без костилки (или една голяма фурма), ½ ч.ч. вода
Този дресинг може да се направи в по-голямо количество и да се съхранява в хладилника, за да се ползва за салати в рамките на седмица.
Дресинг с портокал: 1 ч.ч. сок от портокал, 1 скилидка чесън, смачкана, 1 с.л. пчелен мед, ¼ ч.ч. вода, 1/8 ч.л. сол (по желание), 1/8 ч.л. лют кайенски червен пипер (по желание)
Чеснов дресинг: 1 скилидка чесън, смачкана, 2-3 с.л. сок от лимон или лайм, 1 ч.л. пчелен мед или кленов сироп, 1 ч.л. ситно нарязан червен лук (по желание)
Опитайте всеки ден различен дресинг към салатата, която приготвяте и така ще имате богатство от вкусове на трапезата.