Всеки ден четем и чуваме коя публична личност как и колко килограма е свалила. Втурваме се да следваме диета след диета, опитваме какво ли не. Започваме с ентусиазъм и, ако не видим резултат след месец, се отчайваме. Цикълът се повтаря с всяка нова информация, за която се хващаме като за сламка. Ако пък има резултат, еуфорията не е дълга, защото често връщаме килограмите, понякога с бонус отгоре. Познато ви е, нали?
Нещата с килограмите стават още по-трудни, ако вече сме навлезли в житейския период 45+. Настъпващите хормонални изменения, стресът, недоспиването, многото ангажименти през деня, водещи до безразборно хранене, неизбежно водят до плашещи числа на домашния кантар.
С годините и с многото проби – грешки в храненето разбираме, че ни трябва не просто временна диета, а нов начин на живот. С такава претенция на помощ идва режимът, познат като „Зоната“.
На първо четене той стряска и отблъсква, защото изглежда толкова объркан и сложен, че бързо ни отказва. Но на практика това е най-лесният и ефективен начин за справяне с килограмите. Според създателя му – Бари Сиърс, режимът помага и за оздравяване на тялото – премахва възпаленията в организма, регулира хормоните, сваля нивото на инсулиновата резистентност и кръвното налягане. Това са само част от ползите на този начин на хранене.
В основата му е мерната единица „блок“. И тя именно толкова обърква начинаещите. Всъщност става дума за баланс в една порция храна между протеин, въглехидрат и мазнина. Някои смятат в проценти – 30% протеини, 40% въглехидрати, 30% мазнини. Но и това е излишно усложняване. Бари Сиърс е направил таблица, в която е разделил трите вида храна в три колони. Идеята е в чинията да има по един блок от трите – т.е. по една мерна единица. А три блока – по един от всяка колона, правят един цял блок. Той ги е сметнал и ги дава наготово. Ако сме много гладни, можем да си вземем по две от колонка. Така ще имаме два блока хранене. В началото е добре грамажите на всеки блок да се спазват.
Много бързо, след седмица даже, мерките можете да определяте и на око, защото лесно ще свикнете колко грама пилешко е един блок или колко грама броколи от колоната на въглехидратите също е един блок. Но и да пренебрегнете цялата тази сложност с блоковете, не е фатално. Важното е на едно хранене да има и от трите храни в дадената в таблиците пропорция. Така порцията ви може да е съставена от малка филийка черен хляб, сирене, няколко маслини. Ако това не ви е достатъчно за закуска примерно, добавяте едно яйце, малко авокадо и няколко резенчета ябълка, портокал, киви…каквото предпочитате. Идеята е протеин, въглехидрат и мазнина да се балансират в правилното количество. По този начин можете да готвите супи, варива, печива, каквото си пожелаете.
В интерес на истината, няма да подминем въпроса за приема на месо и животински продукти. Да, в този режим те се консумират при всяко хранене. Може да са нискомаслени сирена и млека, но присъстват. Факт е, че качеството им е доста съмнително в днешно време. Ако имате доказан източник на чисти продукти, значи нямате проблем. От друга страна, доста хора вече са вегетарианци, някои имат лактозна непоносимост. Това изключва спазването на такъв вид режим на хранене, но пак има варианти, защото има храни с растителни протеини като грах, боб, елда, които могат да заместят животинските. Можете да си помагате например с грахов протеин от био-магазините.
В крайна сметка, всичко опира до това да се храним разнообразно, на трапезата ни да присъстват всички необходими за тялото ни витамини, минерали, фибри, но да съобразяваме количеството с това колко сме активни през деня.
Сн. AARP The Magazine