Да консумираме ли или не млечни продукти? Този въпрос предизвиква толкова спорове напоследък. Никак не са единодушни в позицията си нито лекарите, нито нутриционистите, нито диетолозите, нито фитнес инструкторите.
Едната версия, която знаем всички от години е, че в млякото, сиренето и кашкавала има много калций и така помагаме на организма ни, гарпантираме си здрави кости и зъби. Тази стара теория обаче беше опровергана с годините. Оказа се, че в държави, в които не е имало голямо потребление на млечни продукти, не се регистрира и ръст на костно-ставни заболявания. Точно обратното – с навлизането на пазара на всякакви такива храни, хората започват да се оплакват.
Проучвания в цял свят доказаха и още нещо, че прекалената консумация на мляко и млечни продукти всъщност унищожава калция в организма, а не го обогатява, както се твърдеше в старите научни статии. Затова има безброй примери на сковани от ставни заболявания пенсионери, които продължават да вярват в това и да се хранят с много кисело и прясно мляко, уж да си помогнат. А всъщност, усложняват състоянието си.
Друга версия, че именно млечните храни, животинските продукти като цяло, са в основата на скока на сърдечно-съдовите заболявания, намира все повече привърженици и научни аргументи от изследвания на хора в различни страни. Не само това, но и наличието на полипи в организма също се приписва на млякото и производните му.
Съществува и още една важна версия – че млечните продукти са едни от най-големите алергени, причиняващи екзема, различни алергии, обриви, акне, пъпки.
Накратко научното обяснение е, че животинската молекула протеин, която се съдържа в кравето мляко, е на практика неусвоима от човешкия организъм. В резултат той започва да търси начин да я изхвърли и да се спаси от нея. Някои хора споделят, че прясното мляко много добре им действа сутрин, за да отидат до тоалетната. Това твърдение потвърждава доказаните факти, че тялото се опитва да се освободи от нещо, което не разпознава и приема за вредно. На практика ние причиняваме стрес за клетките и организма си, приемайки прясно мляко.
Според водещи нутриционисти, млякото е храна единствено за бебетата и то не какво да е мляко, а само майчината кърма. Именно тя е направена така, че да снабди детето в първите му месеци с всичко необходимо. След кърмаческата възраст човекът не може да обработва тази молекула. Неслучайно има хиляди свидетелства на майки, които казват, че детето им е получило голям обрив след като е било захранено с краве мляко.
Дали ще консумирате такива продукти или не е въпрос на личен избор. Но нищо не пречи да опитате поне за 2-3 седмици да ги изключите напълно от менюто си. Вижте как ще се почувствате, какво в организма ви ще се промени и тогава вземете решение. Много често, след такава диета, хората дори не могат да опитат отново нито мляко, нито кашкавал, който им се струва безвкусен и много солен. Как се произвеждат днес тези продукти и какво всъщност има в тях, изобщо не коментираме. Темата е дълга и не е в услуга на производителите.