0 0
Време за четене1 Минути, 52 Секунди

В менюто на българите от векове присъстват различни видове боб – бял, шарен, зелен. Те отдавна са част от националната ни кухня.

Специалистите препоръчват да хапваме шепа боб всеки ден, за да си осигуряваме качествен протеин. В 100г боб се съдържат по около 6 г протеини и мазнини, както и 21 г въглехидрати. Калорийната стойност е 155 калории.

Тези качества на боба го правят една от най-полезните храни. Отдавна вече научните изследвания опровергаха мисленето, че само животинските продукти ни осигуряват протеин. Точно обратното- все повече учени твърдят, че животинският протеин разболява човешкото тяло, което не е пригодено да го усвоява. Затова е нужно да обърнем внимание на растителната храна, която е богата на протеини и да присъства всеки ден в менюто ни.

Ето една от най-популярните рецепти за приготвяне на боб, независимо дали шарен или бял:

Нужни продукти: 2 чаши боб, 1 морков, малка глава кромид лук, половин лъжичка червен пипер, половин лъжичка брашно, две супени лъжици зехтин, половин домат.

Почистете боба и го накиснете от вечерта. На сутринта можете да го готвите. Сложете го да поври на котлона и изхвърлете първата вода. Предварително си стоплете вода в електрическа кана. След като сте изхвърлили водата, долейте гореща от каната и оставете боба да ври. Добавете морков, нарязан на ситно, както и половин глава кромид лук. Някои домакини добавят и малко олио, но ние не препоръчваме да варите боба с мазнината.

Обикновено бобът се сварява за около час -час и половина. Периодично го наглеждайте, за да не изври водата. Доливайте. Когато зрънцата са омекнали, подгответе запръжката.

В нагорешен тиган сложете зехтин и нарязана останалата част от кромида. Като се задуши добавете малко брашно. Разбърквайте постоянно, за да не загори. Добавете и червения пипер. Разбъркайте хубаво. Прибавете накрай ситно нарязания домат. Отново разбъркайте. С черпак отлейте малко от сварения боб в запръжката. Върнете всичко обратно в тенджерата с боба. Прибавете малко сол, чубрица, джоджен на вкус. Сервирайте с хубава салата.

Някои домакини, които следват здравословното хранене, предпочитат да не правят запръжка. Тогава мазнината и подправките се добавят направо, отново в зависимост от вкуса на семейството. Някои сортове боб са толкова вкусни, че няма нужда да слагате сол. Добавете само останалите подправки, които ще направят гозбата още по-ароматна! Бон апети!

Сн.www.gotvach.bg

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon