Лешници, бадеми, кашу, фъстъци, слънчогледово семе, кедрови ядки… Кой ли не ги обича? Въпросът е по колко да консумираме на ден, кое е правилното количество.
Знаете ли, например, че два бразилски ореха на ден ви осигуряват дневната доза селен? Бадемите пък съдържат много протеини, както и кашуто. Но в същото време всички тези любими храни са високо калорични и съдържат много мазнини. Ако си мислите, че една шепа ядки е безобидно количество, се лъжете. Особено, ако сте в период на редуциране на теглото, трябва много да внимавате с тях.
Най-добре е да се съобразите със съветите на специалистите по зоновото хранене. В този режим мястото на ядките е във всяко основно хранене, но само по няколко броя. Да, правилно прочетохте- не шепа, а само няколко- примерно три бадема, три фъстъка. Тук обаче трябва да направим едно уточнение – зоновото хранене е с много месо и животинска храна, която осигурява висок процент протеини за организма. Вегетарианците хапват повече ядки, защото те са сред основните им източници на протеин. Можете да ги слагате към салата, особено слънчогледовото семе и кедровите ядки, да ги смесвате в смути, да си правите леки закуски с плод и ядки. Вариантите са много. Важното е да не прекалявате. Ако сте консумирали повече, то непременно увеличете движението или правете фитнес с тежести. Така мазнините се топят най-бързо.
Ето една бърза и вкусна рецепта за закуска- било сутрешна или следобедна. Нарежете една ябълка на малки парченца. Поръсете я с канела, добавете прясно смляно ленено семе и сусам, разбъркайте с няколко лъжици кисело мляко. Добавете и няколко броя кашу. Бон апети!