
Една от най-полезните салати, пълни с витамини, а и вкусни, е тази с нар и червено цвекло. Можете да я сервирате като самостоятелно блюдо или като гарнитура към някакво печено месо.
Какви продукти са необходими? На първо място измито, обелен, сварено и настъграно на ренде червено цвекло. То се вари по следния начин: поставяте го в тендежрка, заливате със студена вода и варите, докато поомекне. Някои предпочитат да го използват в суров вид. Преценете как ви е вкусно.
Подгответе си и зрънца нар. Обелете една ябълка и я настържете като цвеклото. Направете същото и с един – два моркова. Смесете всичко. Добавете няколко стафиди.По желание можете да сложите и прясно изцеден лимонов сок и малко сол. Поръсете с орехи или белени слънчогледови семки – измити и накиснати за час-два.
Можете да оставите салатата за няколко часа в хладилника и да я консумирате по-студена. Гарантираме ви, че ще ви е много вкусна, а и ще си набавите много витамини и минерали за организма, включително и полезни мазнини. Нарът, например, е богат на витамин С, на групата B витамини, на магнезий, калий, желязо. Червеното цвекло е незаменим помощник за изчистване на черния дроб, за повишаване на хемоглобина. Стафидите се препоръчват при хипертония и анемия. Те съдържат захари, които не са вредни за диабетици. Въобще тази салата е истинска бомба за здравето на организма ни. Опитайте!