Боб чорбата е традиционно ястие в националната ни кухня. И това не е случайно. Нашите предци надали са знаели колко полезни вещества съдържа, но са го отглеждали от десетилетия и са хранили поколения с него.
Анализите сочат, че в 100 грама сварен зрял боб се съдържат 10 грама протеин, почти всички витамини от групата B, съвсем малко мазнини – 0, 46 грама. Калориите са 136. В бобените зърна има още калий, калций, магнезии, селен, цинк, фосфор и много други полезни за човешкия организъм елементи. Бобът е един от основните източници на белтъци за вегетарианците, които трябва да го консумират почти ежедневно.
Има няколко важни правила при готвенето на зрелия боб, които е добре да се спазват. На първо място това е накисването. Почистете и измийте добре зърната и ги залейте с вода, но да не е студена. Някои домакини предпочитат да използват изворна със стайна температура, а не от чешмата, защото бобът я поглъща. Оставете да набъбне поне за 12 часа. Можете да го подготвите вечерта към 22.00ч. и да го сготвите на другия ден за обяд. Не е нужно да сменяте водата.
Второто правило е да не го преварявате. Следете състоянието на зърната, докато гозбата ври. Не бива да допускате те да станат на каша.
Третото правило се отнася до това с какво сервирате сварения боб. Не е добре за стомашно-чревния тракт да го консумирате заедно с млечни продукти – сирене, кашкавал, мляко, яйца. Някои обичат да го приготвят с месо – наденица, например, или свинско. И това не е добър вариант, но пък този вариант също е много популярен. Най-добре е да го хапвате с голяма зеленчукова салата, може и с пълнозърнести ястия.
Както и да го сготвите, не забравяйте накрая да добавите ароматни подправки – чубрица, джоджен, магданоз. Може да го предложите на семейството и със скилидки чесън – те също ще придадат неповторим аромат и вкус на ястието. Да припомним една от най-лесните и популярни рецепти за готвене на боб чорба:
Необходимите продукти за четири порции са: 2 чаши боб, малка глава лук, по една чаена лъжичка джоджен, чубрица и червен пипер, един домат и малко мазнина (за предпочитане зехтин), един среден морков, равна лъжичка брашно, сол. Както вече писахме, почистете и измийте боба. Залейте го с вода и го оставете за поне 12 часа. Може това да става в тавичка. След това излейте водата и сипете нова в тенджерата, в която ще готвите. Сложете го да поври на котлона за около 10 минути. Излейте и тази вода. Предварително си стоплете нужното количество (да го залее поне с няколко пръста отгоре) и изсипете върху боба. Добавете малко от лука – ситно нарязан, както и моркова, нарязан на малки парченца. Оставете да ври като периодично наглеждате да не загори. Добавяте още вода (гореща), ако е нужно. Би трябвало за час – час и половина бобът да се е сварил. Още докато е на котлона си пригответе продуктите за запръжката – нарежете домата на ситно, още малко лук, подгответе си червения пипер, брашно, мазнина и подправките. Когато е готов, изтеглете го настрани и в друг съд сипете мазнината. Като леко загрее, добавете лука. Изчакайте докато стане златист и разбъркайте с брашното. Добавете червения пипер и отново разбъркайте. Накрая сложете домата. През зимата можете да използвате доматен сок.На този етап от готвенето много е важно да не загорят продуктите за запръжката. Затова действайте бързо, буквално през 20-тина секунди. Ако допуснете червеният пипер или брашното да загорят, бобът ще има горчив вкус.
След това с черпак вземете от боба и излейте в запръжката. Разбъркайте хубаво. След това върнете всичко обратно в тенджерата. Отново разбъркайте и добавете подправките на вкус. Можете да оставите чорбата да поври със запръжката още няколко минути на по-слаб огън или по-добре изключете котлона. Бобът е готов за сервиране. Скилидките чесън можете да добавите в отделна чинийка и който желае, да си взема. Ако не консумирате бяло брашно, за запръжката можете да използвате и брашно от лимец. Няма да наруши рецептата.
Добре е бобовите ястия да се консумират по обяд, а не вечер.