Няма зимен празник без топлината и аромата на греяната ракия. Няма и дом, в който да не се пази поне един керамичен сервиз от времената на социализма, с който семейството е посрещало Нова година или някой имен ден в студените месеци.
BWoman проучи най-добрите и изпитани рецепти как точно да приготвите напитката, за да изненадате близките си. Избрахме една:
Ще ви бъдат нужни ракия, за предпочитане домашна, лъжичка захар, 1-2 „пирончета“ карамфил. В кафеник поставяте захарта и добавяте мъничко вода. Котлонът не трябва да е силен. Предварително затоплете ракията – не бива да я изсипвате в джезвето направо от хладилника. Можете да я мушнете за минути във фурната на много ниска температура, просто да се постопли леко.
Още със захарта слагате и карамфила. Той ще придаде неповторим аромат. Когато захарта се разтопи и стане течна като мед, добавете ракията. Не забравяйте да разбърквате постоянно. Когато кипне, готова е за сервиране.
Налейте в малки керамични чашки, също предварително затоплени. Греяната ракия се прави в последния момент, когато гостите вече са на масата, за да може да я консумират топла.
Наздраве и весели празници!
Сн. Dir.bg