0 0
Време за четене1 Минути, 54 Секунди

От 27 февруари започва Великденският пост. Той е най-строгият в календара на Православната църква. Началото му е на другия ден след Сирни Заговезни (Прошка) и продължава седем седмици – до деня на Възкресението Христово.

Постът не е диета за отслабване. Той е период на пречистване на тялото и душата, на отказ от вредни навици, недостатъци в характера, лоши мисли и постъпки. Той подготвя духом и телом миряните за голямото събитие – Възкръсването на Божия син. Смисълът на поста е много по-дълбок от един рестриктивен режим на хранене. Ако това не се разбира, то по-добре човек да не пости.

Какво е забранено да се яде: месо, млечни и всякакви други животински продукти, мазно.

Какво е разрешено: плодове, зеленчуци, бобови, варива, ядки, семена. На 25 март- Благовещение, може да се консумира риба. А Разпети петък е ден за пълно въздържание от храна. През постите не се пие алкохол, не се пуши, препоръчва се и въздържание от интимни контакти. Човек трябва да е отдаден на мисълта за Бог, за издигането на собствената му Душа, за пречистването на организма и съзнанието.

Полезни съвети за поста:

  1. Хранете се с достатъчно количество зеленчуци и плодове, не гладувайте
  2. За да не допуснете липса на протеини, наблягайте на бадеми, ленено семе -те имат в състава си достатъчно количество белтъчини, както и бобовите растения.
  3. Правете си разнообразни супи – спаначена, тиквена, зеленчукова.
  4. Избягвайте вафли, кифли, кроасани, други тестени изделия – рискът в такова ограничено хранене е да се отиде в посока вредни пакетирани храни. По-добре изяжте две салати, две супи, препечен хляб с нахут, отколкото посочените въглехидрати.
  5. Не забравяйте да се движите – разходките на открито в този период са за предпочитане пред силовите тренировки в зала.
  6. Пийте много вода и билкови чайове, забравете за газираните напитки, бира, концентрати.
  7. По възможност избягвайте картофи и ориз – те бързо повишават кръвната захар, а може и да ви донесат някой и друг килограм отгоре.
  8. Правете си често зеленчукови и плодови сокове и смутита.
  9. Поръсвайте салатите си с прясно смляно ленено и сусамово семе.
  10. Ако усетите дискомфорт, прекратете поста.

Не е препоръчително на хора с хронични или тежки заболявания да правят пост, без да са се консултирали с лекуващия лекар!

Важно! След 40-дневен пост е много опасно да се нахвърлите на яйца, козунаци и агнешко месо на Великден. Хапнете с разум!

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon