1 0
Време за четене6 Минути, 38 Секунди

Една от главните отличителни характеристики на монархиите е тази, че държавните глави се знаят десетилетия преди да бъдат коронясани. За бъдещата им управленска роля ги подготвят още от раждането им. Те растат пред очите на поданиците си. Новата смяна бъдещи крале и кралици на Европа вече са в юношеска възраст, някои и по-големи. В момента всички монарси в Европа са мъже, но един преглед на новите поколения показва, че предстоят времена, когато начело на държавите ще застават предимно кралици.

В Испания, например, за престола се подготвя принцеса Леонор – голямата дъщеря на крал Фелипе и кралица Летисия. Тя вече е на 18 г. (родена е на 31 октомври 2005г., зодия Скорпион) По традиция, в деня на пълнолетието й принцесата се закле в Конституцията на страната в парламента и получи първите си държавни декорации – орден Велик кръст на Карлос III, както и символите на Сената и Конгреса. Завършила е колеж във Великобритания, а в момента е студентка във Военната академия в Испания. Военното образование е задължително за принцовете, които се готвят за престола, но в случая и принцеса Леонор ще бъде подготвена в тази сфера. Тя ще завърши през 2026г.

Принцеса Леонор с баща си крал Фелипе

След години в Европа отново ще има кралица Елизабет, но на Белгия. Престолонаследницата – принцеса Елизабет, е на 22 години. Родена е на 25 октомври 2001г., също зодия Скорпион. Тя е първото от четирите деца на крал Филип и кралица Матилда. Студентка е по история и политика в Оксфорд.Преди това две години е била обучавана в Кралската военна академия. Говори перфектно четири езика. Свири на пиано, кара ски, обича излетите сред природата. Работи в няколко доброволчески организации, които се грижат за бездомни, за деца и хора с увреждания.

В Нидерландия също някой ден ще има кралица. Първа в линията за наследяване на престола е принцеса Катарина- Амалия. Тя е първородната от трите дъщери на крал Вилем-Александър и кралица Максима. На 7 декември 2023г. навърши 20 години. Зодия Стрелец. Учила е в гимназия в Хага, а сега изучава политика, право, икономика и психология в университет в Амстердам. Получаването на знания във възможно повече сфери на обществения живот е едно от правилата за възпитаване на бъдещите крале и кралици. Тя, както и връстничките й от другите държави, също работи като доброволка в редица благотворителни организации.

В Норвегия тронът ще бъде наследен от принц Хокон, роден на 20 юли 1973г., зодия Рак. Той е първородният на крал Харалд V и кралица Соня. Принцът е женен за принцеса Мете – Марит, която има син от първия си брак. Той обаче няма правата да наследи доведения си баща. Затова след Хокон в линията за престола е дъщеря му принцеса Ингрид Александра, родена на 21 януари 2004г., зодия Водолей. Ако един ден тя стане кралица, ще бъде втората жена на престола в историята на монархията – през 15 в. е управлявала кралица Маргарет. Кръстници на принцесата са кралят на Дания Фредерик и кралят на Испания Фелипе. Завършила е различни училища в Осло, основно с наблягане на английски и други езици. Тази година (2024) е посветила на военното си обучение в инженерен батальон на норвежките въоръжени сили.Благотворителната си дейност посвещава на опазването на природата.

В Швеция се задават две кралици една след друга. Принцеса Виктория ще наследи баща си – крал Карл Густав. Тя е родена на 14 юли 1977г., зодия Рак. По Конституция има права още сега да изпълнява ролята на временен регент, докато например баща й е на далечно посещение. Според официалния сайт на кралското семейство, принцесата работи активно с краля, за да навлезе в сферите на вътрешната и външната политика на страната, участва в различни държавни съвети, срещи, обсъждания и церемонии, заседания на правителството. Със съпруга й – принц Даниел, представляват кралството на редица официални посещения в чужбина. След Виктория на трона един ден ще седне дъщеря й принцеса Естел. Родена е на 23 февруари 2012г., зодия Риби. Тя е ученичка в Стокхолм.

В Обединеното кралство десетилетия напред ще управляват мъже. След крал Чарлз III, на престола трябва да седне принц Уилям (роден на 21 юни 1982г., зодия Близнаци). Негов наследник ще бъде първородният му син принц Джордж. Пълното му име е Джордж Александър Луи. Той е роден на 22 юли 2013г., зодия Лъв. Заедно с по-малките си брат и сестра ходи на училище в графство Бъркшър, Югоизточна Англия, където се намира дворецът Уиндзор – домът на семейството на принц Уилям и принцеса Кейт.

Поколенията в британската династия – Елизабет II, крал Чарлз III, принц Уилям, принц Джордж

В Дания неотдавна на трона се възкачи крал Фредерик. Това стана след абдикацията на майка му кралица Маргрете. Фредерик X е роден на 26 май 1968г. (Близнаци). Пръв в линията за наследяване на датския престол е синът му принц Кристиян, който догодина на 15 октомври ще навърши 20 години (зодия Везни). Сестра му – 17-годишната принцеса Изабела, е следваща в династичната линия. Семейството има още две деца. Любопитното е, че Изабела е първото момиче, което се ражда в датското кралско семейство от 1946г. насам. Тогава се е родила нейна пра леля. Баба й – Маргрете, е родена преди това – през 1940. След което на бял свят идват само синове. Има и още един интересен факт – принц Кристиян е първият член на фамилията, който учи в обикновено държавно училище, а след това и гимназия. Кралските деца са преминали и обучение в Швейцария. С навършване на пълнолетие принц Кристиян е включен в публичните ангажименти на възрастните членове на фамилията или както казват в Лондон, става работещ член на кралското семейство.

В Монако растат близнаци – наследници на трона. Любопитното е, че принц Жак се ражда две минути след сестра си – принцеса Габриела, но като момче той има династичните права над трона. Сестра му в момента е втора в линията, но ако един ден принц Жак има синове, те ще я изместят. Появата им на 10 декември 2014г. (зодия Стрелец) е посрещната с по 21 топовни салюта за всеки поотделно, а денят е обявен за национален празник. Какво е интересното в тяхната история? През 2001г., когато принц Албер няма брак, нито сериозна връзка, баща му – принц Рение (там титлата не е крал), променя закона така, че дъщерите му също да имат право да го наследят на трона. Когато през 2014г. става ясно, че принцеса Шарлийн и принц Албер, вече управляващ монарх, очакват близнаци, започва спор кое от двете деца ще бъде обявено за престолонаследник. Прието е, че ще е първото, което се роди като приоритет обаче ще се даде на момче. Но първа се появява принцеса Габриела. Семейството обаче решава правата да отидат при втория близнак – принц Жак.

Принц Албер, принцеса Шарлийн с децата им – принц Жак и принцеса Габриела

В България, въпреки че държавата в момента е парламентарна република, също има обявен наследник на царския престол. Титлата му е „Пазител на Короната“. Това е княз Борис – първородният син на княз Кардам и княгиня Мириам, понастоящем йорданска принцеса. Той е роден на 12 октомври 1997г. (Везни). След трагичната кончина на баща му, следствие от катастрофа и дългогодишна кома, внукът на цар Симеон II беше определен да носи династичните права. Князът има афинитет към изкуствата и завършва колеж в Лондон, изявява се с няколко изложби с негови творби – скулптури. От известно време той участва в публични събития в София с дядо си и очевидно се отнася отговорно към историческото наследство, което трябва да пази. У нас многовековната царска традиция повелява короната да се предава между първородните синове, които задължително трябва да са православни християни. Такъв е и княз Борис.

Автор: Цветелина Узунова

Сн. Официални страници на кралските семейства и www.kingsimeon.bg

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon