1 0
Време за четене2 Минути, 22 Секунди

„Преди си мислех, че човек след 60-те е загубена работа, но хубаво е, че съм грешила“, казва актрисата Цветана Манева, която тази година стана на 78 и продължава да работи. Тя ще получи театралната награда „Аскеер“ за цялостно творчество. Съвсем заслужено. В творческата й биография има повече от 30 роли на сцената, 70 превъплъщения в киното, както и над 10 роли в телевизионния театър.

Цветана Манева е родена на 30 януари 1944г. в Пловдив. Неин баща е популярният тогава актьор Георги Манев. Тя тръгва по неговия път и на 22 годишна възраст завършва ВИТИЗ „Кръстъо Сарафов“. Първата й роля е на Еболи в пиесата на Шилер „Дон Карлос“, поставена на сцената на Пловдивския драматичен театър. В родния си град Цветана остава до 1979г. Тя е ключова в живота й, защото се премества в столичния театър „Сълза и смях“. Гастролира и на сцените на театрите в Ямбол и Димитровград. Продължава да се изявява периодично и в Пловдив.

Киното я открива още през 1962г., когато тя е едва на 18. Дебютира в ролята на кубинка в продукция на ГДР. До идването й в София Цветана участва в над 20 филма. Сред тях са знакови ленти като „Калоян“, „Шведските крале“ „Голямата скука“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Изгори, за да светиш“, „Войната на таралежите“.

В „Дами канят“ с незабравимия Стефан Данаилов.

„Вярвам във възмездието и живея така, че да не го предизвиквам“, споделя актрисата в свое интервю. Признава, че е много взискателна и критична към себе си. Приема за провал, ако не си е свършила работата. Не понася съжалението. Смята, че няма нищо по-обидно от това да те съжаляват. Харесва театъра, защото по думите й в него способността да извървиш пътешествието към себе си е много по-богата.

Цветана Манева е предала знанията и опита си на мнозина млади актьори. Тя е сред първите преподаватели в частния колеж по актьорско майсторство „Любен Гройс“ към Нов български университет.

Не само сцената в театъра и киното са поле за изява на талантливата актриса. Тя работи активно и в обществения живот на страната. Още преди промените през 1989г. е избирана за два поредни мандата като кандидат-член на ЦК на БКП. След края на тоталитарния режим е избирана за народен представител в три парламента. Била е първи зам.-председател на Съюза на артистите в България и и.д. председател. Художествен директор е на театралното издание на международния фестивал „Варненско лято“.

През 2004г. Цветана Манева е удостоена с орден „Стара планина“ и званието Почетен гражданин на Пловдив.

Наградата за цялостно творчество „Аскеер“, която ще й бъде връчена на 24 май, е напълно заслужена. Заради нейната всеотдайност, заради професионалните и човешки принципи, които цял живот е отстоявала, заради високата класа, която винаги е показвала и която е пример за поколения млади български творци. В интервю за БНР Цветана признава „Моята световна възможност е тук, в България“. И го доказа!

Сн. САБ

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon