0 0
Време за четене57 Секунди

Уважаваната хорова диригентка Ваня Монева, която е и майка на поп певицата Мария Илиева, беше удостоена с Почетния знак на президента на републиката. Наградата й се дава по случай нейната 70-та годишнина и отбелязването на 50-годишния й творчески юбилей. Почетният знак е и за високо значимия й принос като диригент и главен художествен ръководител на световно известни български хорови формации, както и за водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България.

В навечерието на 24 май държавният глава Румен Радев награди още няколко изявени творци и учени, сред които художникът Греди Асса, историкът проф.Андрей Пантев, акад.Лъчезар Трайков – невролог, бивш ректор на Медицинския университет -София и други.

Церемонията се състоя в Гербовата зала на президентската институция. „Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата и изкуството обединяват и изразяват родолюбивия дух, волята и творческата сила на българския народ. Те са и източник на гордост и дават увереност за бъдещето и просперитета на България“, заяви Радев. Събитието завърши с добруджанската песен „Трендафилко, разговорко“ , изпълнена от хор „Ваня Монева“ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова и Никаела Пашалийска.

Сн. www.president.bg

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon