6 1
Време за четене3 Минути, 36 Секунди

Д-р Неделя Щонова, красива, умна и успяла жена, и Атанас Месечков – един от най-добрите ни танцьори, многократно награждаван на професионални състезания, спечелиха публиката на предаването „Dancing stars“ по БТВ и завоюваха първото място. И се отвори кутията на Пандора…

Не за първи път финалът на риалити става повод за лавина от коментари в социалните мрежи. И това е нормално – такава е целта на тези предавания. Трябва да активират зрителите, да ги накарат да пускат sms-си, да четат, лайкват, споделят постове. Това е бизнес за милиони, който зависи от поведението на аудиторията и от рейтинга – а това определя цената и броя на рекламите.

От друга страна е и широко поле за изява на всякакви емоции – от възторг и аплодисменти до разголване на личните комплекси за малоценност на редица писачи на коментари. Злоба, грозни епитети, осъждане – това изпълва душите на авторите на редица текстове, които виждаме. Появата на социалните мрежи доведе до бум на себеизразяването в интернет. Понякога анонимно, понякога открито. Всеки има трибуна да си напише мнението. На пръв поглед в това няма нищо лошо. Напротив. Хората трябва да имат възможността да говорят. Защо по-често го правят за незначителни теми като едно шоу, например, а си мълчат, когато политици ги унижават и ограбват, е друга тема.

Да се върнем на танците. Всички участници, по скромното ми мнение, бяха чудесни. Самият формат е прекрасен и неслучайно се излъчва в много държави. Браво на създателите му от BBC! Красота, елегантност, интересни хореографии – като добавим и факта, че България има невероятни професионални танцьори, формулата за успех е готова. В този сезон гостуващите популярни личности бяха много симпатични. И оставиха впечатлението, че между тях няма яростна конкуренция, а че се обичат и подкрепят, че им е приятно да са заедно на подиума. Което също е похвално. Затова този катран, който някои изливат от снощи, е нелеп и необясним. Да, и Ивет, и Натали, и Дара станаха пред очите ни много добри танцьорки. Но Неделя и Атанас имаха кауза, много професионално направиха своя пиар кампания и отправиха важни послания, които засягат хора с проблеми. Те имаха какво друго да кажат на милионната аудитория, освен да танцуват. Това също е оценено от зрителите. Защото такава голяма трибуна трябва да се използва и за нещо повече. „Dancing stars“ не е републиканско първенство, а тв предаване. Зрителите не търсят новия шампион по танци, а личност – интересна, вдъхновяваща, за пример. Затова толкова много от тях са подкрепили д-р Щонова. Защото имаше емоционални и вдъхновяващи послания. Не само за това как на 50+ да живееш в отлична физическа форма и пълноценно. А и за самия живот. В тази двойка имаше житейска мъдрост, емоционална интелигентност, дълбочина. Защото и двамата са хора с пластове в душата. И това се виждаше. Изкуството винаги показва какво има или няма в сърцето. Затова никак не се учудих, че спечелиха зрителския вот. Всички, които драскат епитети за възрастта й, че е служител на БТВ и затова призът й е нагласен и т.н., да не повтарям нелепиците, показват едно – че имат личен духовен проблем, който не са разрешили. Да хейтиш, да не умееш да се зарадваш на успеха на друг, е симптом за твоя вътрешна рана, за твои неосъществени амбиции. И постването на грозни коментари не е вълшебното хапче, с което да се излекуваш. То е бумеранг.

Така че, честито на победителите! Поздравления за всички участници, които три месеца ни носеха такава наслада от екрана. Дара и Натали има какво да вземат като пример от Неделя и съм сигурна, че ще го направят. Защото изглеждат умни момичета. Всички получиха много от шоуто и се надявам да го оценяват.

Защо за българина все още е мираж умението да се зарадва на нечий успех?! Защо още не може да се оттласне от дъното на осъждането и хейта?! Знам едно – духовното израстване е личен избор и самостоятелен път. Късмет е да срещнеш по него Учител, който да те води. А най-вече е усилие. За мнозина явно непостижимо. Комфортът е в нищоправенето. Но той е и застой. Както казваше един познат политик „Ти искаш да го извадиш от блатото, то се дърпа и даже се плацика там с удоволствие. Няма смисъл“.

Да затворим кутията на Пандора, защото като излязат от нея бесовете, както е в древния мит, вътре остава надеждата.

Лично мнение на Цветелина Узунова – журналист, пиар експерт и съосновател на BWoman

Сн.BTV

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon