За почитателите на здравословното хранене предлагаме рецепта за вкусни и оригинални бобени кюфтенца. Тя е на диетолога Веселин Станков, който редовно изнася лекции и прави хранителни режими на пациентите в Клиниката на д-р Емилова във Варна. С тези кюфтенца той изненада гостите на честването на 30 години от основаването на клиниката. Събитието се състоя в София в Централния военен клуб.
Ето и самата рецепта:
БОБЕНИ КЮФТЕТА
( 1 порция )
Продукти:
Боб сварен – 300 гр ( 130 гр суров )
лук обелен – 20 гр
гъби печурки – 50 гр
ленено семе смляно – 1/2 ч.л.
самардала – 1/4 ч.л.
кимион млян – 1/8 ч.л.
магданоз нарязан – 1 ч.л.
овесени ядки фини – 15 гр
Как се правят:
Бобът се сварява предварително и се охлажда.
Нарязаният на ситно лук се запича на сух тиган. Гъбите се попарват за 5 мин и се нарязват на ситно. Свареният боб се намачква хубаво с подправките. Добавят се приготвените лук и гъби, лененото семе и овесените ядки. Омесва се хубаво сместа и се оставя да отлежи минимум 1 час преди печене.
Оформят се кюфтета и се запичат на сух тиган, от двете страни.
Сн. Клиника д-р Емилова