0 0
Време за четене1 Минути, 49 Секунди

Ако приемате витамини и минерали, добре е да сте информирани кой продукт кога трябва да се пие, за да има по-висока усвояемост и ефективност. Има някои правила, които е добре да се спазват.

New Wave Ads

КОЛАГЕН – много дами на 45 + приемат такъв продукт. Експертите съветват да се пие сутрин на гладно, независимо дали е таблетка или в течна форма. 5-10 мг са достатъчни. Но имайте предвид, че все повече лекари смятат, че прием на такъв продукт е абсолютно излишен!

ВИТАМИНИ А,D, E, K – правилно е да се пият сутрин след закуска, в която обаче е имало и някаква мазнина -маслини, авокадо и др. Не бива да се забравя, че витамин D винаги трябва да се съчетава с витамин К2, с магнезий също. По отношение на витамин А – предпочитайте Бета каротин, а не ретинол. 1000 МЕ на ден в продължение на месец е достатъчно. Ако планирате бременност или пушите, избягвайте да пиете витамин А. По принцип може да се приема в комбинация с витамин Е. Имайте предвид, че ако имате дефицит на цинк, витамин А трудно се усвоява. Ако ви е предписано да приемате А и D, пренесете пиенето им към обяд. Отново след хранене.

За витамин D – профилактичната доза е 2000 МЕ, но зависи от вида му. Затова четете препоръките на листовката на продукта. Без предварителен анализ на кръвта дали имате нужда, не започвайте прием. По-безопасно е да има дефицит, отколкото да предозирате.

Витамин Е не се препоръчва за самостоятелен прием.

ЖЕЛЯЗО – пие се през деня и е важно да се знае, че не бива да се пие заедно с Калций, Магнезий, Цинк и Хром! С витамин С се усвоява по-добре. Също не е препоръчително да се започва прием, без да се видят изследвания за нивата му.

МАГНЕЗИЙ – чудесен помощник срещу крампи, безсъние, депресии, варикоза, предменструален синдром и още много други проблеми. Правилният прием е вечер преди сън. Ако има установен с изследвания недостиг, може да се взима и сутрин.

Това са най-общи препоръки как да приемаме основните витамини и минерали. Преди да закупите и пиете такива продукти, непременно се посъветвайте с вашия лекуващ лекар! Той ще прецени от какво имате нужда и ще назначи изследвания, ако са необходими.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon