0 0
Време за четене2 Минути, 31 Секунди

Всички знаят фразата „Няма ненаказано добро“. Зад нея се крият различни ситуации и емоции. Мнозина се раздават за близки и приятели, но невинаги получават обратно обич и благодарност. И това поражда страдание, разочарование, проблеми между хората. По темата препоръки дава психотерапевтът Елена Кларк – Леони в профила си в Инстаграм.

Според нея, когато за първи път дадеш нещо на някого безплатно – нормално е да ти върнат с признателност за жеста. Когато за втори път го направиш, вече започваш да създаваш очакване в отсрещната страна. За трети път, ако постъпиш така, подсилваш нездравословните очаквания и поставяш началото на бъдещи проблеми в отношенията си с този човек. Колкото повече продължаваш да угаждаш, толкова по -трудно става. Следващият път, когато дадеш на някого нещо безплатно, той започва да си мисли, че това е негово право. На петия път вече ще установиш, че всъщност си възпитал у него зависимост, т.е. той се е пристрастил да получава наготово от теб. Ако не му дадеш отново и отново, започва да негодува. А пък, ако внезапно се дистанцираш и спреш да даваш, ще получиш омраза – да, от същия този човек, за когото толкова много си направил и очакваш благодарност за това. Този човек става гневен към теб, дори може да развие ненавист и да му се появи желание да ти навреди по някакъв начин. Защото за него ти вече си станал удобен, превърнал си се в източник на някакви блага (подаръци, услуги, жестове, пари, внимание и т.н.) и той не може да живее, без да те използва. И в много случаи започва да се изживява като нещо повече от теб, защото ти винаги си в позиция да го обслужиш. А си мислиш, че правиш добрини. Нищо подобно.

Други психолози казват, че всъщност този, който прекалено много се раздава, на практика компенсира някакви липси в живота си или има много ниска самооценка. Затова е заел позиция да обслужва при това безплатно, даже той самият прави огромни разходи, за да се хареса на някого или в очакване на благодарност. Други пък смятат, че могат да спечелят внимание и уважение като подаряват скъпи вещи и услуги на познати и приятели. Да изпъкнат по този начин пред всички останали. Това отново е вик за внимание, недостиг на обич и на зряло поведение. Нерядко получаващият подобни подаръци намразва подаряващия, защото приема жестовете като демонстрация на богатство и стандарт на живот, който приемащият може би няма. Това също може да го озлоби. Разбира се, не става дума за рождени дни, юбилеи, имени дни или други празници, когато искаш да зарадваш някой близък до сърцето ти човек.

Така че изводът е следният: ако не ти поискат помощ, стой си кротко и не си предлагай услугите. В противен случай ще си създадеш много излишни проблеми. Много по-добре е да направиш анонимно дарение на наистина нуждаещ се човек, отколкото да глезиш околните с жестове, с които фактически разваляш отношенията си с тях. Разбира се, ако близък има нужда от помощ, ще се отзовеш. Но само тогава, когато той пръв се обърне към теб и те помоли за това.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon