0 0
Време за четене3 Минути, 48 Секунди

„От понеделник започвам диета“, „От Нова година спирам цигарите“, „Догодина записвам курс“…Познати ли са ви тези и други подобни заричания?! Вероятно огромен процент хора ги използват. Дали ги спазват…това е друга тема. Някои пък смятат, че в живота им всичко е ок и нямат нужда от ново начало, от някаква корекция. „Всеки сам си преценя“, както звучи диалектната фраза, популярна в социалните мрежи.

Има обаче признаци в ежедневието ни, които много ясно показват, че трябва да променим нещо, че имаме нужда от нов хоризонт, от ново начало. Ще се спрем на пет от тях.

  1. ИМАТЕ РАЗРУШАВАЩИ НАВИЦИ И ПОВЕДЕНИЕ – Това значи, че имате навици, които рушат здравето ви, които провалят плановете ви, които ви държат в ниските нива на вашите възможности. Такива са: всекидневното пиене на алкохол, преяждането, особено със сладко, стоене в интернет с часове, късно лягане и недостиг на здрав сън, обездвижване, страхове и негативни мисли, завист, озлобление, караници с близките, недоволство, занемаряване на дома и външния вид. Ако се разпознавате в някое от изброените, помислете добре дали не сте достигнали точката на пресищане и трябва да действате.
  2. НИСКО САМОЧУВСТВИЕ – Да, никой няма да си го признае, но то личи. Особено в поведението. Погледнете стойката си в огледалото- прегърбени ли сте, раменете ви отпуснати ли са, главата ви наведена ли е?! Как разговаряте с хората, гледате ли ги в очите или погледът ви блуждае настрани?! Навеждате ли се пред началниците, а зад гърба им говорите лошо за тях?! Нямате куража да отстоявате правата си, да поискате повишение на заплатата, да откажете допълнителни задачи. Всичко това са признаци на смачкания човек. Ниското самочувствие се проявява чрез много комплекси за малоценност, а техният „говорител“ е завистта. Замислете се как говорите за други хора, които са по-успели от вас, какви коментари пишете в социалните мрежи?! Ако в думите ви има осъждане, злоба, то бъдете сигурни, че дълбоко във вас се е загнездила завистта. А тя е „дъщеря“ на ниското самочувствие.
  3. ДОХОДИТЕ ВИ НЕ СТИГАТ ЗА СТАНДАРТА, КОЙТО ИСКАТЕ – Това е ключов признак, че ви е нужна радикална промяна. Ниските доходи говорят за ниска енергия, защото парите са висока енергия. Не е нужно те да са ви самоцел, да сте скъперници или груби материалисти. Колкото повече ги стискате, толкова повече ще ви бягат. Парите са инструмент за постигане на цели, на висок стандарт на живот, врата към нови възможности. Ако получавате малко, замислете се за квалификацията си, за образованието си, за компромисите, които сте направили, бидейки на сегашната си позиция в работата. За тази кариера ли мечтаехте, развивате ли се или имате усещането, че с години тъпчете на едно ниво, на едно място?! Важни въпроси, чиито отговори изискват действия.
  4. ПОЗВОЛЯВАТЕ НА ОКОЛНИТЕ ДА ВИ ТЪПЧАТ – Ако често чувате критики, обиди, забележки, намеци, които ви нараняват, значи прекалено много позволявате на хората около вас. Допускате ли постоянно да ви дават акъл как да си свършите работата, как да живеете, как да си ремонтирате дома, какво да облечете, с кого да се срещате?! Оставяте ли да ви поучават хора, които са постигнали много по-малко от вас?! Допускате ли да ви пренебрегват и унижават?! Това може да се изразява в нещо дребно – например да забравят да ви поздравят за ваш празник, но и в по-сериозни неща като например да ви препънат в кариерата, да ви злепоставят пред началника и т.н. Ако сте стигнали до този проблем, то значи, че и често ви използват. Нима ще търпите още?!
  5. ПРЕМИНАВАТЕ ПРЕЗ ЖИВОТА, НО НЕ ГО ЖИВЕЕТЕ – Имате ли усещането, че дните се точат еднообразни и не ви носят никакво позитивно вълнение?! Ден да мине, друг да дойде. Ставате сутрин с неприятното усещане, че отново трябва да изтърпите скучната си работа, досадните колеги, че отново ще се притеснявате за сметки…В живота ви отдавна не е имало празници, искрено забавление, никой не ви е правил приятна изненада, за да ви покаже, че държи на вас. Само проблеми, проблеми …Докато се усетите, ще са минали десетилетия. И ще ви остане единствено тъгата за пропиляното време. Не го губете. Никога не е късно да направим промяната на живота си. Примери за това има в съдбите на десетки популярни хора, вероятно и при хиляди обикновени жители на планетата. Отговорете си на всички въпроси, анализирайте ситуацията си, спомнете си мечтите си, дайте шанс на дързостта и смелостта си, рискувайте, опитвайте, влейте живец в мислите и действията си. И нещата ще се получат! И най -вече: заемете се със собствената си промяна, тогава ще се промени и средата около вас. Оставете живота на другите на тяхна отговорност.

В статията са използвани и постове на лайфкоуч Анна Бей.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon