0 0
Време за четене1 Минути, 28 Секунди

На 11 ноември православните християни почитат Свети Мина – покровителят на семейството. Името му означава „месечина, Луна“. Той е Чудотворец, покровител също и на сираците, на бездомните, на народните лечители, знахари, на воините, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

New Wave Ads

Св. Мина бил войник в Египет. Загива заради вярата си след тежки мъчения. Бил е войник в частта, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите и не правят жертвоприношения. Тогава Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините.

Обрадовски манастир „Свети Мина“.

Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на. Така изминало доста дълго време. В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. Смята се, че от днес започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

На този ден празнуват имениците Виктор, Виктория, Минчо, Минка.

Честит празник!

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon