0 0
Време за четене1 Минути, 7 Секунди

Първата дама на френското кино Жулиет Бинош откри снощи 26-то издание на „София Филм Фест“ с лентата „Двете страни на острието“. Филмът получи „Сребърна мечка“ на Берлинале 2022, а София е втората спирка от неговия път към публиката. Филмът се представя в партньорство с Френския институт в България и посолството на Франция по случай председателството на Франция на Европейския съюз.

Главните роли са поверени на великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон.
Сюжетът проследява отношенията в една семейна двойка, която има стабилна връзка в продължение на десетилетие, но се оказва, че Сара не е безразлична към… най-добрия приятел на своя съпруг.

Освен Жулиет Бинош, успехът на филма е поверен и на режисьорката Клер Дени, смятана за истинска легенда. Част от филмите й се фокусират върху проблемите на колониализма в Африка и последиците от него. Началото на пътя й киното е като като асистент-режисьор на Вим Вендерс, в „Париж, щата Тексас“ (1984) и „Криле на желанието“ (1987), както и на Джим Джармуш в „Извън закона“ (1986). Още с дебютния си пълнометражен филм „Шоколад“, създаден преди 34 години, Клер Дени е номинирана за „Златна палма“; три от филмите ѝ през следващите години са номинирани за „Златен лъв“.
Определяна от медиите като силна и целеустремена натура, дори и на 75 години Клер Дени демонстрира перфектна форма и поддържа удивително темпо в творческия процес.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon