0 0
Време за четене1 Минути, 1 Секунди

Всяка година, в деня преди Петдесятница, православните християни почитат близките си, преминали отвъд. Денят е Черешова задушница или Спасовска задушница. Смята се, че тогава се прибират душите на всички покойници, които са били пуснати на свобода след Велики четвъртък. Тази година се пада на 22 юни.

След Възнесението на Господ, на 40-тия ден от Възкресението ( на 13 юни 2024г.), входът на царството небесно е отворен. Затова в този ден вярващите се молят през него да влязат починалите с вяра. А на Задушница камбаните бият траурно, за да напомнят за грижата за мъртвите. Семействата почистват гробовете на своите починали близки, преливат с вино и раздават жито.

„Задушница“, Иван Мърквичка, 1890 г.

Според Библията след Възкресението Исус Христос 40 дни общува с учениците си и им разказва за Божието царство. В Евангелието от Лука се казва, че точно на 40-тия ден Христос, пред очите на апостолите и майка си Дева Мария, напуска Земята и се възкачва при Отца си. А на Петдесятница изпраща на човеците Светия дух, който очиства от всеки грях.

Тези дни – от средата до края на юни, са изпълнени със смирение, молитва и благодарност. Смирение – пред Божията воля, молитва за починалите и за живите, благодарност за Божията благодат и благословия.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon