0 0
Време за четене1 Минути, 12 Секунди

На 1 октомври 2024г. Клаудия Шейнбаум ще встъпи в длъжност като първата жена – президент на Мексико. Тя победи на изборите като изпревари основния си опонент Галвез с повече от 30 %. Мандатът й ще бъде шест години. Според конституцията на страната, президентите нямат право да бъдат преизбирани. За 200 -годишната история на страната никога начело не е заставала дама.

Всъщност Клаудия има предишен подобен рекорд – тя беше първата жена – кмет на столицата Мексико Сити. Управлява града от 2018г. до 2023г. По професия е учен, има академична титла. Нейните предци са с еврейски произход и по време на Втората световна война са избягали от Пловдив в Мексико.

„Обещавам да не ви разочаровам“, каза Клаудия на събралото се на централен площад в града мнозинство, което я приветства за победата. В интервюта за световни агенции нейни поддръжници изразяват надежда, че за разлика от ментора й – досегашният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, тя ще положи усилия да се бори с наркотрафика, с високите цени на горивата, с престъпността и ще допринесе за по-мирен живот в Мексико. Медиите там припомнят, че в предизборната кампания са убити 38 кандидати за поста, което е сигнал за сериозни проблеми в страната. Икономическата ситуация също е доста критична и ще бъде сериозно предизвикателство пред 61- годишната дама. Политическите наблюдатели изтъкват и още един интересен факт – тя е първият президент от еврейски произход, който ще ръководи огромна страна с население над 120 милиона, доминирана от католическата църква.

Сн. Асошиейтед прес

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon