
Периодичното гладуване е с доказани ползи за организма. Процесът на автофагия, който се включва, унищожава токсини, болни клетки, има подмладяващо и обновяващо действие за всички органи и системи. Казано накратко: когато оставим стомаха да си почива, организмът се заема да се самолекува и изчисти. Налице са вече хиляди научни доклади, статии, проучвания за истинността на този подход. Нещо повече – през 2016г. японският учен Йошинори Осуми получи Нобеловата награда за медицина именно за разкриването на механизмите на автофагията – процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти, което води до обновяването им със здрави клетки.

Големият въпрос е как се гладува правилно. На първо място трябва да се знае, че към лишаването на организма от храна трябва да се подходи информирано и отговорно, защото не е шега работа. Особено за хора със заболявания, които искат да подмопогнат лечението си и по този начин.
В случая ще говорим за профилактика и за поддържане на здрав организъм. Най-популярен фастинг е 16/8 – т.е. в денонощието има прозорец от осем часа, в които се приема храна. В останалото време може да се пие вода. Това е най-лесният начин, защото поне осем от „гладните“ часове човек спи. Бързият ефект идва, когато приключим храненето в по-ранен час – около 18.00. Започваме да се храним по обяд на следващия ден.

По-смелите правят друго: хранят се последно в петък вечерта и до неделя на обяд са само на вода. Така имат фастинг 42 часа. За мнозина обаче този режим е труден не толкова заради липсата на храна, а заради това, че са почивни дни и в семейството се готви, похапва се повече. Експертите съветват, ако не правите режима с половинката си, то да си изберете друг ден от седмицата. Разбира се, не трябва да се бърза веднага с такъв дълъг срок, може да се започне първо с 16 часа, после няколко пъти с 18 часа, после едно денонощие и така, докато организмът свикне с тези периоди, а и психиката се настройва към новия режим. Най-вече се преодолява страхът, защото именно той е този, който възпира мнозина да опитат. Спомнете си, че когато човек е с простуда, например, изобщо не му се яде. Организмът се лекува много по-лесно и бързо, когато цялата енергия е насочена към оздравяване, а не към смилане на тежка храна. И съответно дава такива сигнали, на които интуитивно се подчиняваме. Всичко е въпрос на настройка на мозъка.

Опитни в този дълъг фастинг препоръчват след приключването му да не се нахвърляме върху мазна и тежка храна, а да се захраним със салати, супи, с нещо по-леко. Хора на такъв режим убеждават, че само след няколко такива кратки гладувания забравят за подуване на стомаха, проблеми с червата, пъпки, болки в ставите и други хронични болежки. Ако това стане начин на живот, ползите в дългосрочен план са много. Разкрасяването и хубавата кожа също са част от очакваните бонуси.
Колко често да се прави? Ако е 16/8, може да е постоянно или веднъж -два пъти в седмицата. Ако гладуването е по-дълго, до 42 часа, веднъж -два пъти в месеца е достатъчно.
Разбира се, ако човек има установени заболявания, за които пие лекарства, задължително трябва да се посъветва с лекуващия лекар.
Статията е информативна! Преди да предприемете каквито и да било стъпки, консултирайте се със специалист!