Намаляването на костната плътност е проблем, който засяга все повече хора – и мъже, но особено жените и то в периода на менопаузата. За жалост, съвременни медицински проучвания и статистики сочат, че и при по-млади хора изследванията показват такава тенденция.
Мненията на специалистите не са единодушни за причините. Факт е, че има и доста възрастни хора, които не са засегнати от заболяването. Остеопенията се смята за червена лампа, предупреждение, че процесът на разрушаване на костите е започнал и трябва да се вземат спешни мерки. Остеопорозата вече регистрира проблема и при по-напреднало заболяване има сериозна опасност от фрактури. По мнението на лекарите хората не чупят кост, заради падане, а падат именно поради счупване на разрушената кост. Най-често заболяването се установява в тазобедрените стави, коленете, раменните стави, китките и др. То често е съпътствано с болка и скованост.
Все повече доктори, които имат опит в това направление, са категорични, че начинът на хранене и ежедневната рутина са едни от важните предпоставки за поява или не на остеопорозата. Налице вече са и редица проучвания, че при нации, които употребяват много млечни продукти, процентът расте. Противно на дългогодишното схващане, че в тях има много калций, необходим за изграждане на костите, днес вече е доказано, че кравето мляко, например, прави редица поражения у човека, включително и разрушаване на костната плътност. За това има строго научно обяснение, базирано на подробни наблюдения и изследвания на процеса на преработка на животинските белтъчини в човешкия организъм. Предизвикването на възпаления, разстройство, образуването на слуз, подуване, акне, екземи, алергии са част от другите „ефекти“. Познатата фраза „Нашите предци толкова мляко са консумирали и са били дълголетници“ не е валидна днес, когато качеството е спорно.
Изследване на Харвард прави неочаквани заключения: жените в менопауза в САЩ, които консумират много млечни продукти, имат над три пъти повече остеопороза от тези, които не го правят. Казано популярно, в опита си да преработи и изхвърли от себе си животинския белтък, организмът на човека трябва да използва наличния калций – и го взима от костите, от зъбите. Затова авторите на проучването са категорични, че колкото повече млечни продукти консумираме, толкова повече кост губим. Друго изследване заключава, че жените, които пият две или повече чаши мляко на ден, увеличават риска от фрактури в сравнение с жените, които пият по-малко от една чаша на седмица и че консумацията на кисело мляко, сирене и други млечни продукти повишава риска от фрактури.
При жените отключващ момент може да бъде хормоналният дисбаланс при настъпване на менопаузата. Затова е препоръчително да се вземат навременни мерки този баланс да се поддържа. Проблеми с щитовидната жлеза и при двата пола могат да са сред „виновните“ за остеопорозата. Съгласно последни научни доклади, свръхрастежът на бактерията Кандида е сред причините за влошаване на състоянието на костната плътност. И, ако този проблем не се реши, останалите усилия няма да покажат желания резултат. Дългата употреба на кортикостероиди също влошава положението.
За щастие, популярност придобиват анализи и съвети за правилен начин на живот и хранене, които не само могат да имат превантивна роля, но и да обърнат процеса до оздравяване на костите. При това без скъпи добавки и силни лекарства ( например популярна инжекция, която тадиционно се изписва, вече е забранена в Швейцария и други държави).
Да обобщим накратко съвети от редица научни статии, публикувани в САЩ през последните няколко години.
На първо място организмът трябва да получи високи дози магнезий – минералът играе ключова роля за здравите кости. До скоро пациентите трябваше да приемат много калциеви таблетки, но вече е доказано, че те не само не са панацея, но и могат да предизвикат други здравословни проблеми. Затова препоръката е, ако човек дълго време е вземал калций, да спре за три-четири месеца и в това време да пие магнезий. Чак след този период може да се премине към прием и на двата минерала. Те трябва да са правилно балансирани, за да имат нужния ефект за костите.“ Те са тясно свързани, защото се нуждаят един от друг, за да работят правилно. Ако диетата ви е била с ниско съдържание на магнезий през целия ви живот, както обикновено е, когато ядете западна диета, тогава ще има дисбаланс на магнезий и калций в тялото ви. Хормонът калцитонин, който инхибира производството на остеокласти (остеокластите казват на тялото ви да разгражда костите ви, намалявайки костната плътност), разчита на магнезия, за да функционира правилно. Когато ни липсва магнезий, активността на остеокластите е твърде висока и причинява загуба на костна маса. Когато нивата на магнезий са достатъчни, те поддържат хормона калцитонин, който казва на тялото ви да не изтегля калций от костите. Когато нивата на магнезий са твърде ниски, губите костна плътност и в крайна сметка се развива остеопороза, защото се произвеждат повече остеокласти, отколкото би трябвало“, пише д-р Каролин Дийн в книгата си „Магнезиевото чудо“. Що се отнася до калция, добре е да идва от естествен източник като например прясно смляното сусамено семе -то съдържа висок процент и лесно се усвоява от организма.
На второ място трябва да бъдат драстично ограничени млечните продукти. В режима трябва да бъдат въведени повече плодове и зеленчуци, особено зеленолистни – именно те съдържат всички необходими на костите минерали. Вредни за скелета са газираните напитки, прекаляването с кафе, всякакви продукти, които повишават киселинността в организма.
Витамин D3 също е сред нужните елементи, които играят роля за здрави кости. Важното е да се приема винаги в комбинация с К2.
Паралелно с витамините, минералите и правилните храни, лекарите винаги обръщат внимание и на двигателната активност. Специалистите са единодушни, че упражненията с тежести заякват мускулите, което много помага и за укрепване на костите. Разходките на открито поне по час на ден, някои йога упражнения, подскоците, танците също са сред препоръчителните активности.
Статията е информативна, а не рецепта за лечение. Преди да предприемете каквито и да било действия, запознайте се с оригинални статии на световни учени и се консултирайте с компетентен специалист.