0 0
Време за четене5 Минути, 4 Секунди

„Всеки вече знае, че високите нива на кръвната захар не само са опасни за организма на човека, но и състаряват клетките“, казва проф.Дейвид Синклер от Института по генетика в Медицинското училище на Харвард. Той е име в световната наука и много популярен с дългогодишните си изследвания и изводи за генетични анти-ейдж методи. Неговите проучвания не се ограничават със състоянието на кожата, а навлизат дълбоко в клетката, за да проследят какво се случва, та човек старее. Признава, че този проблем го е занимавал още от много малък и е мечтаел да му се посвети.

Ученият е категоричен, че вредната захар в ежедневието ни трябва да бъде премахната, а суровите зеленчуци да са повече. Той смята също, че не бива да се прекалява и със сладките плодове. „Раковите клетки обичат захарта, те живеят от нея. Всеки човек има ракови клетки, всеки ден, но имунната система е така устроена, че може да се бори с тях. С напредването на възрастта обаче, с неправилния начин на живот и хранене, силата на нашата защита намалява и човек не само бързо остарява, но и може да се разболее. Затова целта ни е да пазим възможно най-дълго клетките млади и здрави“, казва проф.Синклер.

Три са храните, които той препоръчва като на първо място поставя авокадото. „Ако трябва да ям само един плод, то това ще е именно авокадо“, признава ученият. То е пълно с витамин С, К, Е, B комплекс. Съдържа и достатъчно количество от нужните ни минерали като магнезий например.“Важна съставка е олеиновата киселина, която намираме и в студенопресования зехтин, в ядките. Тя е от ключово значение, защото активира ензима на дълголетието ни. Играе роля за добрата сърдечна дейност и балансира нивата на холестерола, премахва възпаленията и е силен антиоксидант. Фибрите в авокадото са отлични за стомашно-чревния тракт. Авокадото намалява риска от диабет тип 2, а и не съдържа захар. Навсякъде около нас е пълно със сладки изкушения и човек днес яде многократно повече захар, отколкото предците ни преди десетилетия“, споделя още проф.Синклер. Отрича категорично рафинираната захар, но не и фруктозата на плодовете. „Аз обичам плодове, давам и на децата си, но в много разумно количество“, казва още той.

На второ място като важна супер храна ученият поставя пъпеша. Този плод съдържа много по-добър баланс на фруктоза и нутриенти в сравнение с други плодове. Проучванията на биолога сочат, че пъпешът не вреди на хората, които внимават за нивата на кръвната си захар. Точно обратното – помага им да я държат в норма. Съдържанието на витамин С е много и усилва изработката на колаген – още един фактор за младостта. Пъпешът укрепва имунната ни система. Голямото количество витамин А подобрява зрението и допринася за здрава кожа. Калият пък държи в норма кръвното налягане и подпомага мускулната дейност.

Третата важна за дълголетието и здравето на клетките храна са черните боровинки. „Сутрин обикновено закусвам шепа боровинки или къпини с кисело мляко и някакви семена – ленено, сусам.Полифенолите в тези малки плодчета са важни за анти-ейдж процесите в организма ни“, казва проф.Синклер.

Той е на 54 години, но изглежда значително по-млад за възрастта си. Ученият признава, че сам спазва всички правила, до които е достигнал с многобройните си проучвания.Неотдавна публикува и още едно много интересно изследване. „В процеса на работа през последните години открихме и ролята на ресвератрола за здравето и дълголетието на клетката. Той прави невероятни неща, за да ни държи млади. Съдържа се в червеното вино, но това не значи, че трябва да пием много. Можем да го вземаме като добавка“, разказва проф. Синклер. Освен здравословното хранене, той приема ресвератрол по 1 гр на ден и витамин Д. Това са единствените добавки, които пие. Преди 10 години прави същия режим и на баща си, който сега е на 80 и е в отлична форма. Храните, в които се среща ресвератрол, са червеното грозде, черниците, какаото и черния шоколад, фъстъци и шамфъстък, малини и боровинки.

„Когато човек се роди, има 26 милиарда клетки и всяка една от тях знае каква трябва да бъде след 80 години. Но с течение на времето те губят своята опаковка, постепенно загубват и идентичността си. Иначе казано, стават като зомби-подобни. Човек се разболява и умира.Години наред учените изследваха как става остаряването, но не знаеха защо това се случва. Сега вече имаме поглед и върху причините.

Клетките в човешкото тяло

Всичко е свързано с нашето ДНК. През последните 20 години открихме, че има някои видове ензими, които помагат за пакетирането на ДНК-то и са отговорни за неговото поправяне. Тези важни ензими стават много активни при две условия – когато се упражняваме и когато гладуваме. Няколко пъти в седмицата трябва да се задъхаме със спорт или бързо ходене, да останем „без дъх“ и да погладуваме. Ако пропуснете едно-две хранения, тялото активира определени ензими, които лекуват клетките. Трябва да караме организма да се бори за оцеляване, но не до степен да нанесем щети на ДНК-то. Периодичното гладуване е ключът към младостта на клетките. Малко задъхан, малко гладен – това е формулата за дълголетие. Не говоря за недохранване. Границата е тънка и трябва да се внимава“, предупреждава ученият. Той обяснява, че при намаляване на дневните калории с 20-30%, гризачите, върху които са проведени някои от изследванията му, са увечилили живота си с 30%. Но прави и уточнението, че при постоянно недохранване ефектът е равен на този при животните, които са били затрупвани с храна. И в двата случая резултатът е бил заболявания. Златният съвет на проф.Синклер е повече зеленчуци и гладуване един или два дни седмично. Към това може да се добавят и процедури със смяна на студено-топло (контрастни душове у дома или редуване на криокамера със сауна и парна баня).

Проф.Синклер е стигнал до извода, че в нашето ДНК има биологичен часовник, който е програмиран кога да спре. Нещо повече – ученият твърди, че това може да се види в капка кръв. Човекът е този, който с лошите си хранителни и двигателни навици ускорява процеса на стареене и предизвиква появата на редица заболявания.

Преди да купувате добавки или да предприемете промяна в начина си на хранене, консултирайте се с лекуващия лекар!

Основна снимка: India Today

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon