1 0
Време за четене2 Минути, 20 Секунди

Модните диктатори Коко Шанел и Кристиан Диор са били единодушни в едно – мръсната, неподдържана коса е това, което най-много съсипва имиджа на жената. Според Диор този недостатък говори не само за неуважение към себе си, но и към околните. Той е бил категоричен, че една изискана успешна жена трябва да е изрядна и в най-малкия детайл от визията си. Ето още няколко акцента в дамския имидж, на които световният дизайнер е обръщал винаги внимание.

ГРОЗНИЯТ ЕЗИК

Женствеността трябва да бъде изтъквана и подчертавана по всякакви начини. Без да се стига до вулгарност и пошлост. Това се отнася не само до дрехите, но и до маниера на общуване, до поведението и в обществото, и в тесен кръг. Дори дамата да носи най-скъпата и маркова рокля, тя никога няма да излъчва женственост, ако постоянно бърбори, ако речникът й е вулгарен, ако езиковата й култура е слаба.

ДРЕХИ НЕ ПО РАЗМЕР

Диор е смятал, че неправилният подбор на тоалет може сериозно да навреди на изтъчеността на жената.Конкретно той е посочвал като пример дреха, която не е по размер – било то тясна или прекалено широка. Ако към това се добави некачествен плат и лоша кройка, положението с имиджа става неспасяемо. Дизайнерът винаги е съветвал жените да избират тоалети, които подчертават достойнствата на фигурата им и умело прикриват недостатъците.

Кристиан Диор

ЗАНЕМАРЕНИ ОБУВКИ

„Никога не можете да кажете, че сте отделили достатъчно време на обувките си. Много жени смятат, че те не са толкова важни за общото впечатление, но истинското доказателство за една елегантна дама е именно това, което е обула на краката си“, е казвал Диор. Поддържаната жена внимателно следи за състоянието на обувките в гардероба си. По думите му, ако тя постоянно ходи със спортни обувки, с маратонки, то сама се отказва от своята женственост.

Кейт Мидълтън

НЕПОДДЪРЖАНИТЕ РЪЦЕ

Ръцете са визитната картичка на жената. Те първи издават възрастта и показват много ясно доколко дамата се грижи за себе си. Дори да е със семпъл маникюр, ноктите непременно трябва да са чисти, оформени, а кожата -хидратирана. Това никак не е сложно за постигане. Достатъчно е да отделите малко време или да отидете в салон при професионален маникюрист, или сами у дома да оформяте ноктите. Добре е да имате в чантата си подходящ крем и да нанасяте често. В статии на BWoman многократно сме подчертавали, че някои съвременни тенденции- дълъг изкуствен маникюр, прекалени шарки и камъчета върху нокътната плочка лесно могат да ви изпратят в лоното на кича.

ГРУБИТЕ ПЕТИ

Ето още един елемент от добрия имидж. Ужасна е гледката на скъпи обувки, жена с претенции и за капак – напукани пети. През лятото всички ходят с открити обувки, което още повече задължава изисканата жена да следи какви са петите й, преди да обуе сандалите.

Основна снимка: Клаудия Шифър в ревю на Диор за Есен-Зима 1996-1997г.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon