0 0
Време за четене4 Минути, 9 Секунди

В далечната 1947г. една баба повежда дъщеря си и внучката си към Швеция. Трите са принудени да напуснат малкото селце в северната част на Норвегия, където живеели. Причината била бащата на детето – сержант от Вермахта, германец. След края на Втората световна война отношението на норвежците към децата на германските войници било ужасно. И жените трябвало да търсят решение. Още повече, че мъжът отдавна си бил заминал. Знаели само, че корабът, с който отплавал, е потънал и пътниците не били оцелели. Няколко месеца след като се установили в Швеция, майката почива едва на 21 години. Бабата остава сама с малкото момиченце.

Това е семейната история на Ана-Фрид Лингстад ( в някои източници се изписва Люнгста). 27 години по-късно целият свят ще знае името й. Защото тя е първото „А“ от великата група АББА.

Фрида, както всички я наричат, е родена на 15 ноември 1945г. Както вече стана ясно, отгледана е от баба си. Едва на 13 годишна възраст печели Националното състезание на таланти и получава договор да запише песен. На 16 получава шведско гражданство. На 17 се влюбва в един от китаристите в групата, в която пеела, жени се за него и ражда две деца -момче и момиче. Развеждат се през 1970г.

Фрида с първия си съпруг и двете им деца.

Междувременно тя не спира да участва в различни музикални конкурси, концерти, записва няколко сингъла. 1969г. е началото на един нов и много успешен път. На националния песенен конкурс, който подбира участници за Евровизия, зад кулисите, тя среща пианиста и композитора Бени Андершон. Две години по-късно той продуцира първия й самостоятелен албум. Свързват ги не само работни отношения, но и любов. Покрай Бени Фрида се запознава с неговия най-близък приятел Бьорн Улвеус, който пък излиза с красивата начинаеща певица Агнета Фелтског. Четиримата се явяват през 1973г. на Евровизия с песента „Ring, Ring“, но се класират на трето място. Истинският триумф и началото на големите АББА идва на същия конкурс, но следващата година. Песента им „Ватерло“ оглавява класацията и за минути става световен хит. Следват песен, след песен, изморителни турнета, интервюта, милиони продажби на плочите им.

АББА на сцената.

Междувременно Фрида е разтърсена от едно лично събитие – става ясно, че баща й не се е удавил на кораба през 1947г., а е жив. Разследването прави германското списание Bravo. Статията попада в ръцете на нейния полубрат, за когото тя и не подозира. Но той пита баща си дали наистина е бил в това норвежко село през войната. След като Алфред Хаасе признава истината на разказаната от журналистите история, синът му се свързва с Фрида и така тя се среща за първи път с баща си в Стокхолм през 1977г. На следващата година най-после решават с Бени да сключат брак. Двамата нямат деца. Фрида преживява още един изключително труден личен момент – дъщеря й от първия брак загива в автомобилна катастрофа. Въпреки тези удари на съдбата, тя продължава да блести на сцената, да работи неуморно и да не разочарова милионите си фенове.

АББА

АББА постепенно започва да се изчерпва, умората си казва думата и през 1981г. тя и Бени се развеждат. Разделят се и Агнета и Бьорн. Въпреки това, групата продължава още известно време да твори. Но в даден момент всеки поема по своя път. Фрида се опитва да издава солови албуми, но те нямат онзи невероятен успех.

Междувременно тя сключва трети брак и заживява в Цермат, Швейцария. Съпругът й е аристократ – принц Хайнрих Ройс, който е архитект. За жалост, той умира през 1999г. и тя отново остава сама. Избира да продължи да живее в Швейцария. След време среща нова любов в лицето на виконт Хенри Смит, с когото са заедно до днес.

В интервю за шведска телевизия Фрида казва, че много пъти през живота си се е чувствала самотна и че това е формирало характера й. „Аз съм и голям педант. Много често можете да ме видите да чистя из къщи. Обичам да има ред във всичко“, споделя тя като признава, че някои от тези черти е наследила от баба си.

Фрида с Хенри Смит.

Анна-Фрид обича планината, до неотдавна дори практикува много зимни спортове. Пише проза. Създаде и своя линия ски-облекло за жени в партньорство с голяма шведска фирма. „Винаги съм се интересувала от дизайн. Много от сценичните костюми на АББА са по мои идеи. Затова, след края на концертната дейност, исках да се занимавам отново с някакво творчество. И реших да направя ски-облекло за жени, защото това, което виждах, бяха някакви унисекс костюми. Моята идея беше да има по-женствена линия дрехи за този спорт“, разказва Фрида.

Днес тя навършва 77 години. Но в съзнанието на милиони почитатели на АББА си остава онази огнена червенокоса красавица от сцената, жената с кадифения глас и перфектни форми. Гледайки нейни интервюта от последните години, неминуемо се забелязва и още нещо важно – една изключителна елегантност и най -вече скромност, толкова типична за членовете на групата. Въпреки огромните печалби, въпреки богатството и славата, всички те са останали нормални хора.

Честит рожден ден, Фрида!

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon