0 0
Време за четене1 Минути, 42 Секунди

Първият самостоятелен рецитал в България на известния бас-баритон Хари Драганов, който след повече от 30 години успешна кариера в чужбина се завърна в Родината, ще се състои с вход свободен на 17 февруари (петък) от 19:00 ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф“.

New Wave Ads

Anima et animi“ („Душа и Дух“) е насловът на концерта, на който ще звучи музика от Йохан Себастиан Бах, Йозеф Хайдн, Габриел Форе, Франц Шуберт, Джакомо Пучини и Джулио Качини в изпълнение на Хари Драганов. Съпровод на пиано: Марио Ангелов.

„За първи път у нас ще бъде изпълнен откъс от меса на Сигизмунд фон Нейком, австрийски композитор от Залцбург от последната четвърт на ХVIII и първата половина на XIX век. Програмата на рецитала представлява като цяло един поглед към католическата музика от различни периоди, която рядко може да бъде чута в България“, съобщи Хари Драганов в навечерието на концерта.

Хари Драганов е възпитаник на Висшето музикално училище „École Normal de musique de Paris“ в Париж, от което излиза с три специалности класическо пеене, постановка и режисура. Пял е на сцените на Théâtre de Châtelet, Opera Bastille, Opéra Garnier , Radio France, Opéra Comique, Opera de Lyon, Opera de Toulouse, Opéra d’Angers, Opéra de Rouen, Opéra de Rennes, както и в други, по-малки театри.

Работил със световни имена като Даниел Баренбойм, Кристоф фон Дохнани, Пиер Булез, Антонио Папано, Армин Джордан, Джеймс Ливайн, Жорж Претр. На сцената се среща с велики изпълнители като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Монсерат Кабайе, Гена Димитрова, Фредерика фон Щаде, Николай Гяуров, Криста Лудвиг, която го кани за изпълнител на нейни майсторски класове. Паралелно с участията си на оперните сцени, Хари Драганов има много активна концертна и рецитална дейност. Пял е в редица парижки катедрали, както и в катедрали из цяла Франция. Близо 25 години е в състава на Женевската опера в Швейцария.

Със завръщането си в България през 2022г. основава Сдружение „Духовна музика“. Записва клип по песнопението „На многая лета“ от Бортнянски, който беше излъчен по пет национални телевизии след словото на президента в новогодишната нощ.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon