0 0
Време за четене1 Минути, 53 Секунди

Княгиня Мириам де Унгрия, вдовицата на Княз Кардам Търновски – първородният син на българското царско семейство, сключи втори брак с братовчед на йорданския крал. Това е принц Гази бин Мохамед. Така тя става принцеса на хашемитското кралство.

New Wave Ads

След продължителния мъчителен период по време на боледуването на Княз Кардам и последвалата негова кончина, българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства.

Принц Гази бин Мохамед е роден на 15 октомври 1966 г. в Аман. Той е син на принц Мохамед бин Талал (1940–2021) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена 1945 г. като Иршаид). Негов вуйчо е покойният йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на сегашния монарх Крал Абдула II.

Принцът е завършил престижната гимназия “Хароу” в Лондон, а след това се дипломира със специалност литература в един от най-престижните в света университети ”Пристън”. По същото време там учи и Н.Ц.В. Княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц за съквартиранти по време на следването си.

Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеникна краля. Той е бил и негов регент.

Княгиня Мириам е родена на 2 септември 1963г. в Мадрид в аристократично семейство. По професия е гемолог и бижутер, има свой бранд. От брака й с Княз Кардам има двама сина- княз Борис и княз Белтран. През 2008г. двамата със съпруга й преживяха тежка катастрофа, след която той изпадна в кома и не можа да се възстанови. В продължение на седем години Княгиня Мириам се грижи за него с много любов и всеотдайност. През 2015г. Князът почина. Оттогава княгинята се отдаде изцяло на децата си и на развитието на нейната бижутерийна фирма. Тя направи и две изложби в София, за да представи и тук уникалните си колекции. Много български ВИП дами вече притежават нейни бижута.

Тържеството в Йордания се състоя на 3 септември, след нейния рожден ден. Тя запазва своето православно вероизповедание и след сватбата си с йорданския принц.

Принц Гази бин Мохамед е приятел на Царското семейство от  дълги години. След смъртта на Княз Кардам по негова инициатива беше поставена каменна възпоменателна плоча в памет на Княза на брега на р. Йордан, където е било  едно от любимите места на Княз Кардам в Светите земи.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon