0 0
Време за четене2 Минути, 7 Секунди

Милиони майки по света всекидневно качват снимки на своите деца – рождени дни, ваканции, първи учебен ден, на посещение при педиатъра, на гости на баба…какво ли не. Дават ли си обаче сметка, че всичко това всъщност излага детето им на голяма опасност, защото цялата информация за него е публично достъпна?!

Тони Иванова, доброволец във фондация „Офлайн деца“ и автор на рубриката „Деца пред обектива“ направи интересен експеримент. „Исках да разбера колко информация мога да си набавя за напълно непознато дете през профила на майка му. Разбира се, променила съм факти и събития с цел анонимността на детето“ казва тя. По думите й идеята за експеримента й идва след като нейна приятелка й споделя как съседката й качва често децата си в социалните мрежи. „Хрумна ми да предложа приятелство на тази жена. До няколко часа то беше прието, без да сме се виждали някога“.

Тони Иванова разглежда постовете на майката за една година назад и успява да събере следната информация за едно от децата ѝ:

➡️ пълни три имена

➡️ дата и година на раждане

➡️ квартала, в който живее като стесних периметъра на точния адрес до няколко блока само по информацията от профила на майката

➡️ имената на родителите, братята и сестрите ѝ, други близки роднини и техни снимки

➡️ училището, в което учи, любим предмет

➡️ годишния успех за миналата учебна година

➡️ някои академични постижения на олимпиада и състезание

➡️ имената на някои близки съученици и техни снимки

➡️ имената на някои учители и техни снимки

➡️ какъв спорт посещава и в кой ден от седмицата

➡️ детайли от семейната й история: например, че е от предишен брак на майка си

➡️ разнообразни събития, които е посещавала, пиеси, кинопрожекции, музикални събития

➡️ детайли от летните семейни почивки на семейството, включително локации

➡️ някои качества и навици на детето, например упоритост, хранителни предпочитания, любима книжна поредица и др.

➡️ актуалния ѝ гардероб, включително училищна униформа

Това е информация, с която може да разполага всеки един от приятелите на майка ѝ. Тук възникват два въпроса:

🔰 Морално правилно ли е всеки приятел на майка й да има достъп до толкова информация за детето, при това публикувана в интернет?

🔰Достатъчна ли е тази информация на потенциален недоброжелател, за да направи детето лесна мишена за кражба на самоличност, злоупотреба, отвличане и др?

Проверете личния си профил в социалните мрежи. Вижте дали не прекалявате с изнасянето на лична информация за вас и семейството си, особено за децата.

BWoman ще продължи да публикува статии по темата в сътрудничество с фондация „Офлайн деца“, защото екипът ни смята, че това е важно не само за информираността на родителите, но и за предпазване на децата.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon