0 0
Време за четене3 Минути, 17 Секунди

Милена Минчева е редактор на сутрешния блок „Денят започва“ в БНТ. Родена е във Варна, където завършва френската гимназия. По онова време френска филология се учи само в Софийския университет и затова се премества в столицата. Още като студентка записва и журналистика. Тогава се появява журналистката Магдалена Гигова, която предлага на няколко души да започнат работа в нов вестник. Така Милена става част от екипа на „Нощен Труд“ – единственият вестник, който отразява събитията от изминалата нощ. След това професионалният й път продължава във в.”Стандарт”, в Тв 7, където прави много интересно предаване. То се казва Newsroom, което има своя аналог в CNN – водещите влизат в нюзрума и разговарят с репортерите, които са били по събития като разчитат на кратък техен коментар. След това работи в една бутикова телевизия – Би Ай Ти, ориентирана към българите в чужбина. Медията има и студио в Чикаго, откъдето предава самата Ралица Василева –единствената българка, водила новини по CNN.

Днес, наред с журналистическата работа, Милена създава картини. От хоби това се превръща във втора професия. Представяме я за първи път в BWoman.

МИЛЕНА, КОГА И КАК СЕ ПОЯВИ ЖЕЛАНИЕТО ДА РИСУВАТЕ?

Започнах да рисувам по време на първата Ковид вълна, когато всички трябваше да работим от дома си. Тогава бях пиар в голяма държавна българска компания, която се занимаваше с менажиране на индустриални зони. Дъщеря ми пък учеше за изпити в Медицинския университет и аз й помагах като я изпитвах по биология и химия. В почивките започнах да рисувам -в началото с акрил. Но след една година толкова се запалих по акварела, който е въздушен и много интересен и труден, че вече почти две години не съм пипала акрил. С него рисувам, само ако имам поръчка от клиент.

ПОМНИТЕ ЛИ КОЙ И КОГА СИ КУПИ ВАША КАРТИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ? КАКВО ИЗПИТАХТЕ?

Да, помня. Първата ми картина беше купена от една семейна приятелка за вилата й. Мои творби имат политици, дипломати, най-обикновени мои почитатели от цялата страна.

КАКВИ СА СЮЖЕТИТЕ, КОИТО ПРОВОКИРАТ ЧЕТКАТА ВИ?

Обичам да рисувам хора, натюрморти, храна, както и морето, тъй като съм от Варна. Също така и различни старинни фенери, сгради. Единственото нещо, което не ми се отдава, като че ли са цветята.

ИМАТЕ ЛИ ЛЮБИМИ ГОЛЕМИ ХУДОЖНИЦИ, КОИТО СА ВАШИ УЧИТЕЛИ, ВДЪХНОВИТЕЛИ?

Да, има художници, от които се вдъхновявам и всички те са съвременни. Много харесвам руската и украинската школа, колкото и невероятно да звучи – Анастасия Кустова, Любов Титова, Анна Катаян,Надя Лютоф.

КОЙ ТВОРЕЦ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЖИВОПИСНА ШКОЛА БИХТЕ ОТКРОИЛИ И ЗАЩО?

Отговарям без колебание – Атанас Мацурев, защото акварелите му са толкова въздушни и истински!

ВИЕ СЪЧЕТАВАТЕ ЖУРНАЛИСТИКАТА И РИСУВАНЕТО. АКО ТРЯБВА ДА НАРИСУВАТЕ СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ, КОЙТО ПРИСЪСТВА В НОВИНИТЕ, КАКВА КАРТИНА БИ СЕ ПОЛУЧИЛА?

Опазил ме Господ да рисувам нашата действителност в момента – такава, каквато присъства в новините. Вдъхновяват ме съвсем други неща – например пътувания в търсене на нови култури, розите в градината ми.

ЗНАЕМ, ЧЕ КУЛТУРАТА НЕ Е ПРИОРИТЕТ НА НИТО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. КАК ДА МОТИВИРАМЕ ХОРАТА ДА КУПУВАТ КНИГИ, КАРТИНИ КАТО МИЛИОНИ БЪЛГАРИ, СПОРЕД НСИ, ТРУДНО СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ?

Със закон не може да има мотивация – или си привлечен от изкуството, или имаш други приоритети. Често ходя на театър и опера – залите са пълни. Едва ли е заради някакви закони. Трябва да възпитаваме децата си като ги водим на театър и опера, да им даваме пример. Аз, например, на всички празници –Коледа, Нова година, рождени дни, купувам само и единствено книги, нищо друго. Идеята впрочем ми даде Меглена Кунева, която беше еврокомисар. Правих едно интервю по Коледа с нея и я попитах дали е имала време да пазарува за празниците. И тя ми сподели, че си има любима книжарница и купува от там подаръците за близките й.

УЧИ ЛИ СЕ РИСУВАНЕТО?

Според мен се учи. Противно на някои мнения, че музата те удря изневиделица, за мен това е процес на обучение. Трябва да си наблюдателен, да имаш усет към формата и цвета. Разбира се , без талант не може.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon