0 0
Време за четене1 Минути, 22 Секунди

Юристката Рая Назарян от ГЕРБ е председателят на 50-то Народно събрание на България. След два дни на бурни пререкания и неуспешни гласувания, днес тя най-накрая беше подкрепена от нужното мнозинство от 131 депутата. Това стана, благодарение на решението на партията на Слави Трифонов ИТН да гласува за нея, както и за останалите кандидати. Вчера гласовете на ГЕРБ и ДПС не й достигнаха.

Рая Назарян е родена във Варна на 16 септември 1985г. Според публичната справка, тя е неомъжена с едно дете. Завършила е право в УНСС и от 2013г. е член на Софийската адвокатска колегия. Като адвокат е водила делото на ГЕРБ срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Депутат е в последните три кратковременни парламента, т.е. в политиката е от 2022г. Но 2024-та й донесе бързия скок в държавната йерархия. Лидерът на партията Бойко Борисов я лансира като част от екипа, който работи по съдебната реформа. След което тя стана член на преговаращия екип за ротацията на предишното правителство. И сега зае една от трите най-висши длъжности в държавата. Впечатляваща бърза кариера за един политик.

Практиката жени да стават председатели на парламента е от 2009г., когато за първи път в историята на държавата на този пост е избрана дама – Цецка Цачева от ГЕРБ. През 2017г. на трибуната на НС е Цвета Караянчева пак от ГЕРБ. Другата жена, само за няколко месеца, е Ива Митева от ИТН през 2021. През пролетта на 2024г. за един месец тази роля изпълняваше Росица Кирова отново от ГЕРБ. И сега Рая Назарян, също член на тази партия.

Основна снимка: БГНЕС, снимки: Интернет

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon