2 0
Време за четене3 Минути, 9 Секунди

Лято. Свързвам го с продавачите на плодове и зеленчуци, с техните малки цветни сергии. През този красив сезон всичко е свежо, прясно, пълно с жизнени сокове. Зрителният контакт със зеленината в природата и навсякъде около нас стимулира апетита – физически и сексуален. Цветовете на плодовете и зеленчуците имат силно визуално въздействие. Зелените и ярките цветове създават усещане за жизненост и енергия, което влияе и на сексуалното ни настроение,  прави ни по-склонни към случайни срещи, спонтанни афери, ставаме по-решителни „да действаме“.

През лятото прекарваме повече време навън и възможността да срещнем интересни, нови хора е по-голяма. Летните месеци предлагат уникална възможност за нови връзки и преживявания, за свежа, романтична, забавна, непринудена и кратка връзка – без задължения и ангажименти, която ще вдигне още повече термометъра през летните дни и нощи.

Летните срещи  не носят сложността на дългосрочните връзки и обвързване. Няма планове и „нагласи“, няма очаквания. Просто сте там, когато сте в настроение. Всичко е забавление. Нищо не е сериозно. Запознавате се. Забавлявате се. И след това се връщате към другия си живот.

Обаче винаги има риск от емоционални усложнения. Летните флиртове могат да имат и своите капани, които да доведат до сърдечни терзания. Нека разгледаме какви са ползите и опасностите, които те крият.

Емоционални усложнения. Един от основните рискове на летните флиртове е потенциалът за емоционални усложнения. Често хората се впускат в бързи и интензивни връзки, водени от романтичните усещания и високите температури. Това може да доведе до разочарования, когато летният флирт приключи. Очакванията и реалността може да се разминават, което води до емоционални рани. Летните флиртове понякога водят до нереалистични очаквания за връзката и партньора, кого сме обвили в романтична светлина, идеализирали сме. Когато ежедневието се завърне, тези очаквания може да се окажат нереални и да предизвикат конфликти.

Ако сте в стабилна връзка, летните флиртове могат да представляват риск за нейното здраве, стабилност и бъдеще. Невинаги принципът „Каквото става във Вегас, си остава във Вегас” е в сила. Понякога авантюрата лъсва и проблемите започват. Лесно е да се изкушите от нови и вълнуващи хора, но това може да подкопае доверието и ангажимента във вашата текуща връзка. И физическата изневяра, и дори емоционалното предателство, могат да имат дълготрайни последствия и да доведат до разпад на сериозната ви връзка. Дали си заслужава да нараните любовта за краткотраен по своята същност флирт?! Аферата през лятото рядко се превръща в дълготрайна, стабилна връзка. В крайна сметка човек може да се доведе до чувство на празнота и разочарование след като приключи сезонната еуфория и той се върне в реалността.

За ползи, само условно и то при необвързаните хора, ще споменем повишено самочувствие и настроение. Плажове, партита на открито, флиртуване – всичко това може значително да повиши самочувствието и настроението, както и приключенския дух. Неочакваните спонтанни преживявания внасят свежест и авантюризъм в живота. Едно пътуване до непознато място с нов партньор може да остави незабравими спомени. Летните флиртове благоприятстват т. нар. социални контакти, допринасят за разширяване на социалния кръг. Срещата с нови хора и създаването на нови приятелства може да бъде обогатяващо, вдъхновяващо. Флиртуването изисква добри комуникационни умения, нагласа и способност да се разбирате с другите с лекота.

Върху летните флиртове, авантюри, изневери влияят и някои физиологични фактори. Високите температури, дългите слънчеви дни, красотата на природата могат да повишат либидото и да създадат усещане за непринуденост, лекота, волност. Физиологичните промени, като увеличеното производство на серотонин и допамин, имат свойството да замъглят преценката и да ви накарат да игнорирате потенциалните червени флагове.

В крайна сметка важно е да се наслаждаваме на момента, но и да мислим за бъдещето си с яснота и зрялост. Летните флиртове носят усещане за безгрижност и романтика, но също така крият опасност от болка и разочарование. Нека се отнасяме към връзките със съзнание и внимание като се стремим към хармония и разбирателство.

Автор: Валентин Атанасов – психолог и журналист.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon