![](https://bwoman.bg/wp-content/uploads/2024/05/masa.jpg)
Всяка домакиня се старае да нареди красива маса за семейството си и за гостите. Приятната вечеря не се състои само в това ястието да е вкусно, но и масата да е красива. Винаги възниква въпросът: как правилно трябва да се поставят приборите, чашите и останалата необходима посуда. Вариантите са различни в зависимост от това за какво събитие говорим. Но правилото е: всичко нужно се поставя заедно на масата и приборите се ползват отвън навътре по реда на сервирането.
Ако сте сам вкъщи и искате да си хапнете не пред телевизора, държейки чинията в ръка, а да си организирате елегантна вечеря, можете да подредите масата си съвсем семпло. Сложете една подложка, чинията и два прибора – нож и вилица. Добавете салфетка и чаша за вода или вино. Салфетката може да е хартиена, не е нужно да е луксозна.Можете да си запалите и една свещ, за да ви е още по – уютно и празнично
![](https://bwoman.bg/wp-content/uploads/2024/05/pribori-semplo.jpg)
Подредбата малко се усложнява, ако има и супа. Тогава добавяме лъжица и чиния. Като купичката, или широка и дълбока чиния, може да се постави върху тази за основно. Тя ще послужи като подложна. Това улеснява домакинята, защото подрежда всички чинии на масата от самото начало. След консумирането на супата, тези чинии се пибират и остават за ползване чиниите за основно. Правилото за приборите е следното: отново вилицата остава от лявата страна, ножът е откъм чинията в дясната страна и до него е лъжицата за супа. Ако първото ястие е салата, то чинията (по-малка от тази за основното ястие) се слага също върху основната. В този случай добавяме по-малък нож и по-малка вилица. Като подредбата е отвън навътре към чинията по реда на консумиране на ястията.
![](https://bwoman.bg/wp-content/uploads/2024/05/pribori-supa-1024x683.jpg)
Европейският етикет за сервиране включва още виличка и лъжичка за десерта, които се поставят над чиниите в противоположни посоки. Те също стоят на масата от самото начало на вечерята.
Чашите за напитки се подреждат от дясната страна на седящия по диагонал на чиниите. Те се избират в зависимост от това какво ще се консумира – ракия, вино – бяло или червено. Винаги трябва да има чаша за вода.
![](https://bwoman.bg/wp-content/uploads/2024/05/krasiva-masa-1.jpg)
Към правилата на етикета за маса ще добавим и малка чинийка, която стои отляво. Тя е за хляб. Към нея може да се добави малко ножче за масло, ако домакинята е предвидила някакви разядки за мазане. Взема се от панера с хляб – питка или филия, и се поставя в малката чинийка. Очупват се неголеми хапки. Хлябът не се реже с нож, не се поднася цялата филия към устата.
При много официални вечери приборите, чиниите и чашите могат да бъдат доста повече на брой. Всичко зависи от това колко степени е менюто и какво съдържа. Има специални прибори за риба, за охлюви и др. Един добър съвет на експертите по етикет и мода на BWoman е домакинята предварително да е събрала информация какво обичат и какво не харесват гостите й. Така ще може да планира правилното меню. Още повече, че в днешно време доста хора имат алергии или непоносимост към определени храни. Ако знае повече за хранителните навици на компанията, тя ще избегне неловки моменти и за нея, и за госта, ако той не консумира нещо от предложената вечеря.
![](https://bwoman.bg/wp-content/uploads/2024/05/masa-versaj-1.jpg)
Интересен пример за луксозна подредба на маса има в двореца „Версай“. Прави впечатление, че вилиците са обърнати надолу. И още нещо любопитно от кралския етикет – супата се загребва с лъжицата към външната страна на чинията, а не обратно, както масово хората правят. Това е така, за да се избегне евентуално пръсване на течността и човек да се нацапа. Ще припомним още, че чашите се държат за столчето, без малкият пръст на ръката да щръква навън.
Поставянето на табелки с имената на гостите превръща масата в много официална. От една страна, при голямо събитие с голям брой хора, човек лесно намира мястото си. От друга – е вид уважение. Прието е също да се поставя и картонче с менюто. При по-тържествените вечери салфетките са от плат, изискани и хармонират с покривката. Те се поставят или от едната страна, или в чинията. Правилото е веднага със сядането, салфетката да бъде разгъната и сложена на коленете. Не като лигавник на врата, а в скута. След като човек е приключил, не е нужно да я сгъва по същия начин, както е била в началото. Просто я поставя от лявата си страна.