0 0
Време за четене2 Минути, 39 Секунди

Трус в българската култура – седма степен по скалата на….маестро Йордан Камджалов. Седем спектакъла „Мистерия и свобода“, които предизвикаха нестихващите овации на хиляди хора от цяла България. Трупата омагьоса почитателите на музиката в София, Пловдив, Бургас, Варна. А желаещите да се потопят в магията на новия проект на маестрото са от всички краища на страната. “ Поехме много рискове. Струваше си. Само който рискува, може да дръзне за свободата. А ние за нея живеем.Поклон пред всички участници – на сцената, зад сцената, пред сцената.“, написа музикантът в своята страница във Фейсбук в последния ден на турнето. Неговата звезда беше Софи Маринова, която зрителите видяха в неочаквана светлина.

„Мистерия и свобода“ -проект на маестро Камджалов със Софи Маринова

Още през пролетта, когато двамата обявиха идеята си да направят общ концерт, разбуниха духовете – ама как така чалга певица и класически диригент, какво ли ще излезе от това?! С тази колаборация маестро Камджалов показа, че когато един самороден талант попадне в ръцете на истински ювелир, то той заблестява много по-ярко. Софи изпя едни от най-затрогващите български песни, посегна и към руския цигански романс и се справи чудесно. Благодарение на безпогрешния усет на маестрото, тя излезе от зоната си на комфорт, но не толкова, че да измени на себе си. Сигурна съм, че след тези преживявания на професионалната класическа сцена, няма да й е лесно да се върне към дискотеките. Защото вече душата й ще е друга, видяла един нов свят, много по-красив и стойностен.

„…Наближава в село да се върна, да се върна майка да прегърна…“, пее Маринова и не може да скрие спонтанните си сълзи. „Мама е някъде тук, затова…“, по детски някак се извинява тя на публиката в НДК, която вече е избухнала в сълзи като нея и в аплодисменти. Две длани с отпечатъка на годиините стоят като фон на големия екран, за да подсилят още повече невероятната емоция. „Майка да прегърна“ – този рефрен пее многохилядната зала и, ръководена от маестрото, става част от прекрасния хор на сцената. Всички са една енергия, едно сърце, една сълза – за майките. Мощна емоция под палката на толкова талантливия ни диригент Йордан Камджалов.

Да, наистина спектакълът е мистерия, но и свобода. Свободата да твориш, да изразиш себе си, да полетиш, окрилен от нови чувства, от общия дух, от ехото на кармичното познание, че човек е създаден да стои високо и не бива да се задоволява с нищо друго. Така разчитам и риска на маестрото да покани поп фолк певица за този свой проект – да наруши табута, да обори стигми, да отвори нова духовна врата. Концертът сякаш е мислен именно за Маринова, не за друга. И друга нямаше да стои адекватно в него. Безпогрешен професионален усет от негова страна. И заслужен огромен успех. Това е културен продукт, готов за експорт, за да представи България по света. И то по начин, по който само големите ни музиканти могат да го направят. Защото ни отвежда в космоса. Наистина този проект беше силен трус в културния ни живот. Когато е под палката на Йордан Камджалов, няма как да е друго!

Браво, Маестро!

Автор: Цветелина Узунова, журналист и PR експерт, съосновател на BWoman.bg

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon