0 0
Време за четене1 Минути, 13 Секунди

Няма юноша от 70-80-те години, който да не знае песните на четворката БОНИ М. Групата беше абсолютен хит в дискотеките по онова време. И може би една от малкото западни поп формации, допускани от тоталитарния режим за слушане на публични места. Запознатите с музиката помнят, че през 90-те гостуваха в България на „Златният орфей“.

New Wave Ads

Един любопитен факт около създаването на една от най-популярните им песни – „Край реките на Вавилон“, е това, че всъщност музиката е написана по буквални текстове от Бибилията. БОНИ М пеят строфи от Псалм 137. „By the rivers of Babylon, there we sat down. Yeah, we wept, when we remembered Zion. There the wicked carried us away in captivity, required from us a song, now how shall we sing the Lord’s song in a strange land?“, се пее в песента.

Текстът от Библията гласи на български език: „При реките на Вавилон, там седнахме. Да! Плакахме, когато си спомняхме за Сион; на върбите сред него окачихме арфите си. Защото там онези, които ни бяха пленили, поискаха от нас да пеем думи; и онези, които ни бяха опустошили, поискаха веселие, като ни казаха: Попейте ни от сионските песни. Как да пеем песента Господня в чужда земя?“

Песента е част от албума „Нощен полет до Венера“, който излиза точно преди 45 години – през 1978г. В него е и композицията „Распутин“, която също става голям хит.

Да си припомним този хит:

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon