![](https://bwoman.bg/wp-content/uploads/2022/10/kalcij.jpg)
Не е нужно да обясняваме колко е важен калцият за организма ни. Особено след определена възраст. Масово се смята, че с напредване на годините костите стават по-крехки, лесно чупливи, появяват се болки по ставите и различни ставни заболявания. Лечението с медикаменти само задържа донякъде процеса, но той си напредва с напредването на възрастта.
Може ли нещо да се направи навреме, за да не губим калция от организма си? Може. И това не е да ядем мляко от сутрин до вечер. Научните изследвания през последните години доказаха обратното – че кравето мляко, трудно усвоимо от човешкия организъм, всъщност извлича калция от костите, за да бъде изхвърлено навън. Най-добрият начин да се снабдим с този важен минерал е естествената растителна храна.
Нека разгледаме някои добри източници на калций: различните видове фасул съдържат в 100гр около 121-186 мг калций. Черният сусам – 110мг, прясната аншоа – 147мг, нахут -105мг, спанак – 99 мг, пъдпъдъчи яйца – 64мг, броколи -47мг, киви – 21мг. Особено богати на калций са водораслите хидзики (1400мг) и уакаме (1300мг). Експертите съветват всеки ден в менюто ни да има такъв богат източник на калций. Дори само една супена лъжица смлян сусам, сложен в салатата, или добавен към чаша кисело мляко, ще ни помогне да поддържаме добри нива.
Как да установим дали имаме нужда от повече калций в организма си? Най -лесният начин е кръвно изследване. То ще покаже най-точно какви са стойностите Ви в момента. Но има и някои външни симптоми, които подсказват, че има недостиг: на първо място чупливи нокти и косопад, крампи, отслабена имунна система, остеопороза, проблеми със зъбите, суха кожа и др. На пазара има редица добавки под формата на таблетки и капсули. Но експертите по хранене препоръчват да изберете естествения вариант- чрез храната.