0 0
Време за четене2 Минути, 50 Секунди

Финансовата култура в днешно време става все по-важна за всеки човек. Управлението на личните и семейните авоари е от огромно значение за стандарта на живот сега, а и за подсигуряване на бъдещето.

Ето основните съвети на водещи финансови експерти, които консултират много хора, включително и чрез обучения онлайн.

Добре е до 60% от месечния приход да отделяте за текущите нужди – храна, битови сметки, консумативи за дома и др.

10% от заплатата или от всичките ви приходи можете да похарчите за забавления – кино, театър, концерт, ресторанти, хобита, спорт и др.

10% трябва да оставите за някакви еднократни разходи, които могат да се появят.

10% отделете за дългосрочни инвестиции или спестявания. Тук идва големият въпрос – къде да инвестираме? Ако сте напреднали във финансовата сфера, можете да купувате акции, да влагате в криптовалути. Масово българинът все още предпочита депозитите в банка, които обаче напоследък не носят никаква доходност. Затова мнозина вече се ориентират или към покупки на недвижими имоти, или към купуване на инвестиционно злато. Неговата цена обикновено бързо расте в годините. Има и редица компании, които предлагат разнообразие от портфейли – пенсионни влогове, инвестиции и др. Експертите съветват към този инструмент да прибягват повече младите хора, пред които има десетилетия, за да трупат пари от заплати и други приходи и да ги внасят в подобни фондове. За хората на 45+ този вариант с доходност след 30 години, например, не е особено подходящ. Добър съвет е да се обърнете за консултация с брокер, специализиран в управление на лични финанси.

Не на последно място експертите припомнят, че застраховките също са важна част от планираните разходи в дома – както на имуществото, така и застраовки живот. И нещо ключово – трябва да се търсят няколко източника на приходи, а не да се разчита само на една заплата като е добре средствата да не са струпани на едно място – например в една банкова сметка. Винаги трябва да имаме и отделена сума – т.нар. „авариен фонд“ или „финансова възглавничка“ за моментите, в които можем да останем без редовните приходи и да се наложи да харчим готови пари. Отделете толкова, колкото ще ви трябват поне за три месеца, ако се наложи да не работите известно време.

Почивките планирайте в началото на годината и дисциплинирано отделяйте фонд само за тях. Не е добър вариант през лятото да вземете бърз кредит за морето, който после ще връщате месеци наред в много по-голям размер. Ако пък ви дойдат пари наведнъж – било от продажба на земя, имот, кола, първо погасете кредитите си, закъснели плащания към доставчици на услуги и т.н.

И нещо интересно, пак по съвет на опитни във финансите хора – не давайте пари назаем, ако не сте готови да ги загубите или подарите. Много често получателят не ги връща с години. Или забравя за услугата. Ако имате такъв случай, ако с месеци не можете да си вземете пари от ваш длъжник, в началото на годината му ги опростете (ако, разбира се, сумата не е значителна). Кажете си наум „Ползвай ги със здраве, подарявам ти тези пари. Нека Вселената ми ги върне по друг канал“. И ще видите, че това ще се случи. А негативът ще остане в измамника.

Накрая да напомним, че Библията ни учи 10% от печалбите и приходите да даряваме на нуждаещи се. Защото, ако не даваш, ако не споделяш, Вселената намира начин да ти вземе. И обратното – когато си щедър, получаваш още повече. И това се отнася до всички, независимо какви месечни доходи имат.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon