1 0
Време за четене4 Минути, 37 Секунди

Излизаме навън на ресторант, на рожден ден, на коктейл, просто с приятели на пица, подготвяме се за Коледа или за новогодишната нощ, отиваме на гости на родителите на мъжа ни… Поводите са различни, но една фраза може да звучи по един и същи начин, когато мислим какъв тоалет да изберем. „Нямам какво да облека“, почти през сълзи произнасяме, стоейки изправени пред препълнен гардероб. Познато, нали?

Защо се случва това на почти всяка жена? Как стигаме дотам да сме похарчили хиляди левове, да няма място за още една закачалка в дрешника, а да не се харесваме в нищо и да се депресираме, че нищо от наличните дрехи не е подходящо за там, закъдето сме тръгнали?

Някои психолози казват, че трупането на вещи, особено дрехи, при много дами е компенсаторно. Т.е. нещо ни липсва в живота и го заместваме с шопинг, в повечето случаи разточителен, безсмислен. И това допълнително усложнява ситуацията, особено като осъзнаем, че сме похарчили солидна сума за нищо съществено или за вещи, които няма да ни служат. Разбира се, трябва да направим уговорката, че подобна в ситуация няма да видим дами от зодия Дева или Козирог, например. Те винаги са достатъчно пресметливи в харчовете си. Но не са застраховани от сцената пред гардероба. Колкото и сериозни да са, здраво стъпили на земята, все пак са жени. И те понякога имат същите комплекси и притеснения като всички останали.

Проблемът е ясен. Да потърсим решението!

Един от добрите съвети на стилистите е да не трупаме стари дрехи. Щом ни е тясно, щом не сме го носили през последните два сезона, по-добре е да го подарим, продадем или просто да го пуснем в контейнера за дрехи пред някой супермаркет. Няма смисъл да преместваме такива ненужни дрехи от шкаф в шкаф, чакайки да им дойде отново времето. Няма да дойде. Платовете се изхабяват, дори и в гардероба, кройката се нарушава, моделът остарява. А и ние се променяме, както и модните тенденции. Случвало ли ви се е да облечете след години любима дреха, грижливо пазена в някое ъгълче на дрешника, и с почуда да установите, че не се харесвате в нея. „Как ли съм носила това?!“, се питате. Нищо странно няма. Както казахме, всяка жена се променя, а с това и нейните вкусове. Но най-вече себеусещането, самооценката.

Друг полезен съвет би бил следният – колкото нови дрехи поставяме в гардероба, толкова стари да изхвърляме. Даже може и повече. Новите дънки казват „чао“ на старите. Новата рокля измества поне две предишни. Така ще имате на разположение повече дрехи, които наскоро сте купили и които се предполага, че ви харесват и ви стоят добре.

И още един практичен съвет – периодично, поне на три месеца веднъж, пробвайте всички дрехи в гардероба си. Не ги пресявайте, гледайки ги на закачалка. Сложете обувки, подходящи бижута, подберете и съответната чанта. Погледнете се в огледалото и помислете как се възприемате с този тоалет – дава ли ви самочувствие, излъчвате ли енергията на успяла и самоуверена жена, стои ли модерно, ново… Ако имате дори един отговор „Не“, сбогувайте се с тези дрехи. Външният ни вид в днешно време играе ключова роля за успеха ни в обществото. Затова не допускайте компромиси.

Всяка жена има в гардероба секция „като отслабна“. Малко по байганьовски- „пари са се давали за тях“:) Това обикновено са стари дрехи, които обичаме и с които не ни се разделя. Но няколкото килца отгоре ни пречат да носим. Тези дрехи обаче са ни надеждата, че един ден ще се върнем в предишната форма и ще си ги носим пак. Така не усещаме, че са минали няколко години и те вече безвъзвратно са остарели. Дори да сме ги съхранявали в найлони, прилежно сгънати и прибрани, когато ги извадим, миналото време си личи. Затова най-напред махнете от къщи всички дрехи, които не са вашия настоящ размер. Ако свалите от теглото си, с радост ще искате да си купите съвсем нови и модерни тоалети, няма и през ум да ви мине да извадите овехтелите.

Да споменем и за застоялата енергия на старите дрехи – имайте и това предвид. Всеки тоалет ви напомня за момента, в който сте го носили и какво сте преживявали с него. Излишно е да казваме, че ако това са негативни емоции, дрехата няма място в гардероба. Да не говорим за тоалети, подарявани от бивши мъже. Колкото и да си ги харесвате, те подсъзнателно ще ви връщат към негативите от раздялата с този човек. Искате ли го?

И накрая вечният съвет – направете си гардероб „Капсула“. Това значи дрехите ви да са взаимно съчетаеми. Така ще имате повече комбинации. Смяната на аксесоарите- шалче, брошка, колие, ще ви носи усещането за нов тоалет.

Преди всичко обаче, купувайте това, което наистина ще ви радва и което ще носите сега. Не след месеци, не „като отслабна“, не някога. Сега! Това е основният критерий при избор на дрехи – дали точно в този момент ви вършат работа. Научете се всеки сезон да обновявате гардероба си. Когато използвате предимно няколкото нови дрехи, при това качествени, лесно ще намирате какво да облечете при всякакъв повод. А и спестените пари ще ви позволяват да променяте визията си всеки сезон. Направете си хубав анализ какъв е начинът ви на живот, къде ходите, в какви среди се движите и според това подбирайте дрехите си. По-добре само малко наброй нови и по-скъпи дрехи, отколкото десет евтини блузки, пет тениски, няколко рокли и т.н. от нисък клас марки. Именно този принцип на пазаруване – давай повече, че е евтино, претъпква гардероба ни с вещи, които не стават и заради които стоим изнервени пред закачалките и повтаряме „Нямам какво да облека“.

Автор: Цветелина Узунова

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon