0 0
Време за четене5 Минути, 10 Секунди

От мис Турция 1960-та до една от най-разпознаваемите и обичани турски актриси. Това е професионалният път на Небахат Чехре. Българските зрители я познават най-вече от ролята й на султанската майка – Валиде Султан, в сериала „Влеиколепният век“. Където прави наистина великолепна роля.

Изключително изискана на екрана и по момичешки спортна в ежедневието – това е нейният стил, запазената й марка.И двата образа и прилягат като ръкавица. Тя е истински пример, че и на 80 жената може да е модерна, в крак с времето, да е поддържана, в отлична кондиция и най-вече да не се изолира, а да продължава да е активна, да общува, да участва в различни събития.

Небахат се ражда на 15 март 1944г. в черноморския град Самсун, Северна Турция. Днес той наброява близо милион и половина жители. Интересното е, че произходът й по бащина линия е грузински. Баща й е бил строителен предприемач, а майка й – домакиня. Когато е едва петгодишна, бащата почива от инфаркт. След това трагично събитие семейството се премества в Истанбул. Там последователно се появяват два пъстрока. Майката сключва втори и трети брак – първо с адвокат, с когото се развеждат през 1956г., а в началото на 60-те се омъжва за журналист. В различни интервюта, когато я питат за детството й, актрисата признава, че е била много срамежлива. Трудно е преживяла липсата на баща си и не е могла да приеме новите мъже в семейството. Небахат има един брат и още двама полубратя от последвалите бракове на майката.

Въпреки свития си характер, Небахат започва да се занимава с манекенство едва 15-годишна. Всъщност още с появата си на подиума става номер едно. „Мои приятелки се записаха в конкурса Мис Турция и ми предложиха да се присъединя. Когато казах на майка ми, тя ме насърчи да го направя, защото от години имаше интерес към модата“, разказва актрисата. И така през 1960г. не само участва в този престижен конкурс, но и печели титлата. Нещо повече – определена е да представи страната на Мис Свят в Лондон. По това време тя става известна с рожденото й малко име Нилал. „Бях толкова млада и незряла, изобщо не смятах, че съм красива.Затова и короната, и ангажиментът в Лондон ми се струваха нереални“, споделя години по-късно. След първите успехи решава да промени публичното си име като започва да се представя с презимето и фамилията си – Небахат Чехре. За кратко работи като секретарка в архитектурно бюро, но участието й в Мис Свят преобръща целия й живот. Започват да валят предложения за роли във филми, в детски театрални постановки. Първият й филм – „Дива роза“, излиза през 1962г. Признава, че героинята й – богато разглезено момиче, никак не й допада и затова си мечтае за по-сериозни роли. Така следващото и превъплъщение е като успешна адвокатка. Оттам нататък колелото се завърта с бясна скорост и тя играе в десетки продукции.

Разбира се, на снимачната площадка среща и своя съпруг – актьора Йълмаз Гюней. Заедно играят в 14 филма. Женят се през 1967г. и, естествено, сватбата става водещо светско събитие в Истанбул. Връзката им е страстна и много бурна. За жалост, Гюней неведнъж я пребива. Техен приятел си спомня, че веднъж тя бяга от дома си с помощта на единия брат, който я качва на влак да я заведе в провинцията при роднини. Йълмаз, научавайки за това, преследва влака с колата си, изпреварва го и даже спира на релсите. Машинистът едвам успява да овладее ситуацията и влакът не премазва автомобила. Побеснелият съпруг минава от купе в купе, открива Небахат и я връща обратно. Истинска филмова сцена, но в реалния й живот. По време на брака тя забременява, но виждайки нетърпимия характер на партньора си, разбирайки, че тази връзка няма как да е дългосрочна и щастлива и най-вече страхувайки се за себе си, предвид домашното насилие, настоява за аборт. Съпругът й бурно се противопоставя, дори отива да заплашва лекаря й. Затова тя тайно го сменя и премахва плода. През 1967г. двамата се развеждат. Но продължават да поддържат отношения. Той отива войник и тя редовно го посещава. Пише й страстни писма, в които горко се вайка за това какво й е причинявал и й повтаря колко я обича. „Силната любов и силната страст изтощават една връзка. Страстта може да навреди. Аз изживях интензивността на неговата любов до невъобразима степен, но в един момент това ме смаза. Беше невъзможно да продължим, единият от нас щеше да изчезне. За да останем живи и здрави, трябваше да се разделим“, искрена е Небахат. Гюней прекарва остатъка от живота си в затвора, заради политическите си убеждения. Успява да избяга през 1981г. в Париж, където по-късно почива. Небахат не отива на погребението, нито някога пожелава да посети гроба му, независимо, че често пътува до френската столица.

Пак в онези години, в края на 60-те, Небахат се запознава с баскетболиста от „Галатасарай“ Явуз Демир. „Той ми помогна да преодолея страховете си, да си върна самочувствието. Той беше пълната противоположност на Гюней – много мек и спокоен човек“, спомня си актрисата. След пет години връзка, те най-накрая сключват брак през 1976г. – втори за нея и трети за него. Въпреки, че са заедно осем години, Небахат не е особено щастлива. „Не можах да свикна с неговия активен начин на живот – постоянно на път, вечно бързане, денонощно посетители у дома, тълпи почитатели. Това ме заливаше и задушаваше. Аз съм много по-затворена и консервативна“, признава тя. Отново забременява и отново прави аборт, разбирайки, че нещата отиват към раздяла. „Аз съм израснала без баща и това ми нанесе голяма травма. Не исках да отглеждам детето си по същия начин. Затова тогава си обещах, че чак когато имам стабилна и щастлива връзка, тогава ще имам деца“, разказва още Чехре. Вторият й развод се случва през 1979г.- едва три години след сватбата. Демир умира през 2006г. и тя отива да го изпрати в последния му път.

Небахат повече не се омъжва. Още след втория развод се отдава изцяло на работата си. Снима над 50 игрални филма, участва в повече от 10 телевизионни сериала. Тя е сред големите звезди и светски личности в Турция, не само една от най-добрите и обичани актриси. И до днес е желан гост на ревюта, изложби, премиери. Винаги усмихната, винаги авангардно облечена, Небахат Чехре наистина излъчва силата и чара на една успяла жена.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon