0 0
Време за четене1 Минути, 2 Секунди

Министърът на културата на Румъния Ралука Туркан публично настоя марката Louis Vuitton да признае, че блуза от традиционната румънска женска носия е била модел за колекцията на бранда за 2024 година. Модната къща представи бяла блуза с черна декорация, едно към едно копирана от дамско облекло от района на Сибиу.

Ралука Туркан – министър на културата на Румъния

По думите на министърката това е чудесен повод за световно признание на стойността на румънските фолклорни традиции. Специално тази блуза, обект на спора, се нарича IE и през 2022г. е призната от ЮНЕСКО за културно наследство. До момента все още няма официален коментар от страна на марката. Етнографи от съседната страна изразиха мнения в световни медии, че Румъния е длъжна да се защити, защото този костюм е част от нейната история. Някои задават въпроса какво би станало, ако друг имитира модел на Louis Vuitton и как би реагирал собственикът на бранда. Така и Румъния е в правото си да иска официално признание за интелектуална кражба.

Това не е първият подобен случай. През 2017г. дизайнерът Тори Бърч лансира палто, представено като модел, вдъхновен от Африка, което обаче се оказа отново част от румънска носия. След лавина от недволни румънци в социалните мрежи, марката редактира описанието на модела в интернет.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon