0 0
Време за четене2 Минути, 33 Секунди

В далечна Австралия се развиват интересни и важни процеси, които предстои да видим и в Европа. В момента нараства недоволството срещу опитите на банките да въведат безкешово общество. Много клонове затварт и се ограничава достъпът на хората до парите им. Вместо гишета, банките поставят банкомати за безкешови операции. В същото време банките ограничиха тавана, който клиентите им могат да харчат, включително и за изпращане като плащания към крипто сайтове. Кампанията за налагане на новата финансова система е повсеместна. Някои медии твърдят, че до три години в Австралия няма да има вече хартиени пари.

Жителите на страната се организират в подкрепа на петиция, която до момента е подписана от над 120 000 души. Те призовават правителството да се намеси в работата на банките, които твърдят, че промените се налагат като борба с измамите. Но всъщност, твърдят от Daily Mail, резултатът е още по-големи печалби за самите банки. Авторът на статията дава пример с Commonwealth Bank, чиято печалба от повишени лихвени проценти за последната година е десет милиарда австралийски долара. „Никой австралийски град, предградие или общност не трябва да бъде оставен без разумен местен достъп до пълни банкови услуги и физически банкноти и монети“, изисква петицията.Всеки гражданин трябва да разполага с пари в брой, за да си купува храна или други необходими стоки, настояват в подписката. Финансови експерти, цитирани в статията, са категорични, че обществото, без пари в брой, ще изключи от икономиката някои уязвими групи като възрастните хора, ще намали стойността на парите в брой чрез налагане на такси на клиентите и бизнеса. Идеята за дигитална валута е уязвима по отношение на компютърни хакове и ще затрудни хората да правят бюджета си. Някои експерти твърдят, че въвеждането на безкешово общество на практика представлява приватизация от страна на банките на публичен актив.

Сн. 7news.com.au

Според експертите, установено е, че хората харчат повече, когато парите им са в карта. А, както е известно, при всеки превод, банката печели от такси.

Неотдавна беше публикувано проучване за нагласите на страните към дигиталната валута. Швеция, която е доста напред в този процес, се оказа, че е на задно място, защото шведите не го одобряват. Начело са страни като Индия, Малайзия, Индонезия, Филипините, Тайланд. Франция е на последно място – французите са най-големите противници на безкешовото плащане. В САЩ процентът на желаещи да се разделят с хартиените банкноти също е много малък. Опасенията на всички, които са против премахването на кеш разплащането са, че дигиталната валута ще доведе до невиждан контрол и ограничения за хората. В Лондон вече се появиха хранителни магазини, които не допускат клиенти, без онлайн регистрация. „Достъпът до храна, до спечелените пари, до жизнено необходими продукти е право на всеки човек. Абсурдно е да се въвеждат подобни мерки на ограничения“, категорични са експертите. Но въпреки неодобрението на обикновените хора, финансовите среди плащат огромни суми за реклама на новия финансов модел и го налагат стъпка по стъпка.

В България все още не са правени проучвания за нагласите по тази тема. Но е известно, че голяма част от населението, най-вече възрастните хора и хората с много ниски доходи, дори нямат банкова сметка.

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon