3 0
Време за четене7 Минути, 57 Секунди

Еми е симпатична млада жена, която е изградила свой успешен онлайн бизнес, част от световна компания за мрежов маркетинг. Като на хиляди българи, шанс за реализация й дава друга страна, не България. От необразовано момиче от малък град в Северозапада, което работи от 14-годишно,  тя е извървяла дълъг и труден път, но днес е успяла бизнес дама и щастлива жена.

New Wave Ads

Представяме я за първи път в българска медия:

ЕМИ, КАК ИЗБРАХТЕ ИТАЛИЯ ЗА СВОЙ ДОМ?

Израснала съм в малкото провинциално градче Мизия във Врачанско. Силно се усещаше разделението на социалните класи и тъй като произлизам от бедно семейство, с разведени родители, нямах никакви възможности за развитие там. Още повече, че бях без средно образование,  тъй като на 14- годишна възраст трябваше да започна работа,  за да не умрем от глад и студ. На 18 пробвах да работя и да живея в столицата,  но и там не открих никаква перспектива, освен като сервитьорка.
И така на  23 години реших да емигрирам  в Италия. Интуицията ми подсказваше, че в италианското общество и култура ще се чувствам в свои води и точно така се оказа. В България се чувствах  чужденка. Българският манталитет ми беше чужд.

Италия ми предостави безброй възможности, без дори да имам образование. Вярно, започнах като миячка на чинии в една пицария, после работих като сервитьорка отново, но пък след това взех заем и си отворих собствен бар. Когато реших да си създам семейство, продадох заведението и завърших курс за ноктопластика. Това се превърна в моя професия и бизнес за над 20 години. Отново взех заем и си отворих собствен козметичен салон,  който обаче се превърна в мой затвор. Стоях по 12 часа с наведена глава и гръб като роб на собствената си професия.

ОЧЕВИДНО ТОВА НЕ ВИ Е НОСИЛО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ. КАКВО ПРЕДПРИЕХТЕ?

Докато се усетя, бяха минали 18 години. Тогава се запитах дали има друг начин да реализирам мечтите си,  без да жертвам времето си и семейство ми. Синът ми беше вече на 10 години, а аз прекарвах с него само по два часа вечер през седмицата, а цял ден- само в неделя. Това ме измъчваше повече от работата ми. Не му виждах края и реших,  че не може да няма друг начин!

И който търси, разбира се, намира! Открих, че мога да имам свободно време и отлични доходи, без заеми и големи инвестиции, развивайки бизнес онлайн.

Излязох от зоната си на комфорт (уволних егото си),  научих нови неща, започнах да правя съвсем непознати  за мен неща и за шест-седем месеца си изградих авторитет в онлайн пространството (чрез Facebook). Генерирах същите печалби като с козметичния ми салон, но само с три часова инвестиция на ден. Жертвах и малкото време,  което имах за себе си и семейството за тези първи месеци,  но си заслужаваше. Хич не ми беше лесно,  но, за мой късмет, имам любящ съпруг, който се грижеше изцяло за семейството ни. Така с общи усилия и търпение си отвоювах личната свобода!
Научих се как да програмирам бизнеса си,  за да имам повече свободно време. Доходите се повишиха, започнах да намалявам работното време в салона и да увеличавам времето си със семейството ми вкъщи и за себе си.

КАК ОТКРИХТЕ ОНЛАЙН БИЗНЕСА С КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ? ИМАХТЕ ЛИ НЯКАКВА ПРЕДСТАВА ЗА ТАЗИ РАБОТА В НАЧАЛОТО?

Както споделих, имах мой козметичен салон, в който аз се занимавах с ноктопластика, микроблейдинг, увеличаване на мигли, а други две служителки правеха останалите процедури. Нямах никакъв опит с козметични продукти за лично ползване,  освен минималната информация за продуктите,  които моите колежки подбираха за професионалните процедури в салона ми.

В първите две години, когато започнах да градя моя онлайн бизнес, основният ми бизнес все още беше козметичният ми салон. Паралелно с часовете, прекарани там, инвестирах още три часа допълнително на ден за онлайн работата. След като ни затвориха за няколко месеца в пандемията, реших да продам всичко и да приключа завинаги със салона.

БИХТЕ ЛИ ОТКРОИЛИ ТРИ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА НА ОНЛАЙН БИЗНЕСА?

Емилия Илиева

С удоволствие. Ето моите три практични съвета към тези, които тепърва започват своя онлайн бизнес и по-специално в козметичния бранш:

 –  Зареди се с конкретни и задълбочени знания относно продуктите, които продаваш,  за да  служат за решаването на определени проблеми на твоите потенциални клиенти. Опознай в детайли нуждите им.
 –  Създай си план, организация, таргет група,  идентичност за себе си и на твоя бизнес (бранд), за да имаш конкретни резултати. Ако не знаеш как, не губи  време и средства в налучкване и разочарования, а си избери свой коуч/ ментор. Аз ще се радвам да бъда твоят избор. 
 – Създавай атрактивни и ефективни съдържания в полза на клиента с цел неговото образоване в материята, в която си специалист. Не продавай, а създавай апетит за покупка!
Хората не обичат да им се продава,  но обичат да купуват! Аз мога да те науча как!

КАК СЕ РЕШИХТЕ ОТ ПРОМОУТЪР НА ПРОДУКТИ ДА ПРЕМИНЕТЕ ОЩЕ ЕДНА КРАЧКА НАПРЕД – ДА УЧИТЕ ДРУГИТЕ КАК ДА НАПРАВЯТ СВОЙ БИЗНЕС?

Всъщност  моите ученици ме направиха свой учител! Често колеги от други компании ми искаха съвет как да развият бизнеса си  и започнаха да ми предлагат заплащане за моето време и знания. Аз вече имах безплатна програма за обучение за моя екип и започнах да я продавам на други мрежовици, които чрез нея постигаха конкретни резултати.  В последствие и хора с традиционен бизнес започнаха да ме питат как да разширят бизнеса си онлайн. Така че преработих леко системата и за тях.

В СВОЯ РЕКЛАМА КАЗВАТЕ, ЧЕ Е ВАЖНО БИЗНЕСЪТ ДА РАБОТИ И БЕЗ ДА НАЛАГА ЛИЧНОТО ВИ ПРИСЪСТВИЕ. ЗАЩО ЗА ВАС ТОВА Е ВАЖНО?

Ако бизнесът зависи изцяло от твоето присъствие, значи имаш работа, а не бизнес. Моите видеа в социалните мрежи работят денонощно вместо мен. Едно ефикасно видео за 10-15 минути  може да продава вместо мен с години.Трябва да има постоянен интерес,  поток от потенциални клиенти към продукта, за да имаш на кого да продаваш.
Използвам и автоматичен отговорник (ботове), който изпраща съобщения вместо мен, за да не губя излишно време. Подготвям предварително зададени публикации, които програмирам , за да се публикуват сами в определена дата и час. Приготвям  предварително материали за клиентите,  за да съкратя максимално времето за консултация и обслужване. Това е структурата и системата на т.нар. фуния. И така имам свободно време за себе си и моето семейство.

ЗА ИЗМИНАЛИТЕ ГОДИНИ В ТОЗИ БРАНШ КАКВИ ПОУКИ ИЗВЛЯКОХТЕ ЗА СЕБЕ СИ – И ОТ РАБОТАТА, И ОТ ОБЩУВАНЕТО ОНЛАЙН С КЛИЕНТИ?

Колкото по-добра подготовка имаш,  толкова по-добро обслужване можеш да дадеш и толкова по-добри печалби ще направиш.  Давай, преди да получиш, и винаги ще имаш резултати!

ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ИТАЛИЯ. ЗАЩО ТОЧНО ТАЗИ СТРАНА ИЗБРАХТЕ?

От малка бях влюбена в италианския език и култура и, когато ми се отдаде възможност да се установя тук,  веднага взех с лекота това решение.

КОЕ ВИ УЧУДИ НАЙ-МНОГО В ИТАЛИАНСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ В НАЧАЛОТО?

Дружелюбността. Учуди ме желанието им да помогнат на непознат човек,  при това чужденец.

ПРИЛИЧАМЕ ЛИ СИ ПО НЕЩО, КОЕ НИ ОТЛИЧАВА НАЙ-МНОГО?

За 22 години живот в Италия установих, че единственото нещо,  в което си приличаме, е любовта към семейството.  Но пък ние се отличаваме с много по-голяма креативност и борбеност.

КАК ВИ ИЗГЛЕЖДА БЪЛГАРИЯ ОТДАЛЕЧ?

България ми изглежда, казвам го с болка в сърцето, като красива ябълка, но прогнила от червеи във вътрешността си!

ВИЕ ПРОПАГАНДИРАТЕ ДАМИТЕ ДА ОСТАРЯВАТ ЕСТЕСТВЕНО, БЕЗ НАМЕСИ НА ХИРУРЗИ И СЛОЖНИ ПРОЦЕДУРИ. ФАКТ Е, ЧЕ ВСЕ ПО-МЛАДИ МОМИЧЕТА, ДОРИ И БЕЗ НУЖДА, ПРИБЯГВАТ ДО ФИЛЪРИ, КОРЕКЦИИ И ЯВНО ЛЕКАРИТЕ НЯМАТ НИЩО ПРОТИВ ДА ИМ ГИ ПРАВЯТ. НО НАИСТИНА ЛИ Е ВЪЗМОЖНО СВЕЖО И КРАСИВО ЛИЦЕ И НА ВЪЗРАСТ 45+?

За съжаление, днешното поколение храни само егото си, но то е ненаситно и никого няма да успеят да го задоволят. Това е като куче, което гони опашката си. И колкото повече губим истинските стойности на човека,  толкова по-лесно се манипулира масата, за да се превърнат хората в „дойни кравички”. А освен хората, се манипулира и науката. Всички можем да изглеждаме добре и над 50, ако се съобразяваме с физиологията на кожата ни. Но това не носи капитал на козметичната индустрия.  Не се работи върху причините за проблема, а за поддържането му.
Ако ни учат още от малки как да надграждаме личността си, вместо да ни пласират изкуствена красота, няма да има кого да манипулират впоследствие.

Бръчките рано или късно ще се появят,  но можем да забавим процеса на остаряването чрез коректна грижа, здравословни навици и хранене,  личностно развитие и емоционална интелигентност. Тялото и съзнанието са пряко свързани и, за да поддържаме клетките си здрави и млади за дълъг период от време, те трябва да са в хармония.

ДАЙТЕ НИ ТОГАВА ТРИ ОСНОВНИ СЪВЕТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СТЕГНАТА И ХУБАВА КОЖА НА ЛИЦЕТО.

Ще бъдат четири. Ето ги:
 – Физиологично почистване
 – Масаж и упражнения на лицевите мускули всеки ден
 – Дълбока хидратация
 – Позитивно отношение, без стрес, здравословен начин на живот

ВИЕ СТЕ МНОГО УСМИХНАТ, ПОЗИТИВЕН ЧОВЕК. КАК СЕ ПОДДЪРЖА ТОВА СЪСТОЯНИЕ?

Поддържам се с вяра в мечтите ми! Слях сърцето и ума си с енергията на Вселената. Обкръжавам се само с позитивни хора и веднага елиминирам негативните, ако се приближат.
Вярвам, че всичко, което ми се случва, е за добро!
Благодарна съм предварително за всяко мое постижение и очаквам да ми се случват хубави неща! Спокойна съм и съм щастлива!

Интервю на Цветелина Узунова

Сн.Личен архив

За автора на публикацията

bwoman

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon