0 0
Време за четене10 Минути, 21 Секунди

Д-р Людмила Емилова е родена във Варна. В морския град е завършила Медицинския университет и е започнала работа по разпределение като участъков лекар на четири шуменски села с родилен дом. Има специалности по вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. Била е асистент в Клиниката по кардиология към МУ- Варна.

Една среща преобръща професионалния й път и връща здравето й – с лечителката Лидия Ковачева. Преди 30 години напуска сигурната държавна работа и се отдава на плодолечението като открива своя клиника. Лекува с плодове, чай и мед като продължава и сама да следва принципите на здравословния начин на живот. Като студентка се класира за Националния академичен отбор по ориентиране и така планината става част от живота й. А като истинска Дева държи нещата да стават по най-добрия начин и в точното време, за да носят полза на хората.

На 1 септември 2023г. д-р Емилова празнува своя 80-годишен юбилей. Екипът на BWoman й честити празника с пожелание за здраве и да продължава да помага на хората със същата всеотдайност!

С удоволствие припомням интервюто ми с нея, което беше публикувано преди няколко години в моето списание Business Woman Magazinе.

Д-Р ЕМИЛОВА, ТОЛКОВА ГОДИНИ ПОПУЛЯРИЗИРАТЕ ЛЕЧЕБНОТО ГЛАДУВАНЕ. УВЕЛИЧАВАТ ЛИ СЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ МУ?

Лечебно гладуване се практикува от векове по цял свят и в различни форми. Но създадената от Лидия Ковачева система е най- добра и с отлични резултати. Приемът на плодове, чай и билков мед е съобразен с потребностите на модерния човек и с вековните ни традиции. Понася се с лекота и това го доказва опитът ми с над 42 000 пациенти през последните 21 години. За жалост, имаше една трайна тенденция нашата програма да се търси и прилага от хора от цял свят, а българите да идват, когато вече са опитали всичко друго и са отчаяни и много болни. В последно време все повече сънародници разбират, че е добре да се грижат за здравето си, поне колкото за автомобила си. За мен е важно хората да са информирани и да могат да избират как и къде да се лекуват, а не да са просто „леглоден“ в някoй чиновнически отчет.

Д-р Людмила Емилова

В ДНЕШНО ВРЕМЕ ДОСТА ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ СТАРИ ДУХОВНИ ПРАКТИКИ, КЪМ ЙОГА, КЪМ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ. СПОРЕД ВАС МОДА ЛИ Е ИЛИ ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ?

Мисля, че подобна полезна мода е в състояние да промени целия ни свят и да го опази от замърсяване, но и от бездуховност и опошляване. С голяма радост отговарям на въпросите на млади хора как да хранят децата си, как да приготвят покълнали семена или да заквасят мляко. Опитът ни в медицинския център е много голям и непрестанно го допълваме, едновременно с най-нови научни изследвания и с позабравени полезни български традиции. Само допреди по- малко от 60-70 години никой не си е купувал десерт в лъскава опаковка, а е хапвал сурови плодове от градината или ядки със сушени на слънце плодове. Давам пример с храната, но това се отнася и до целия ни свят. Били сме част от природното чудо и сами сме се отказали от това благо. Не случайно по нашите земи се появяват ученията на Петър Дънов, системата на Лидия Ковачева и още много светли умове.

КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ИМАТЕ В ПРАКТИКАТА СИ, РАЗКАЖЕТЕ ПРИМЕРИ.

Всеки пациент за мен е невероятна самообновяваща се система. Резултатите са удивителни и дават вяра на хората не само да прилагат програмата, но и да живеят природосъобразно. Плодолечението не е поредната неуспешна диета, а отношение към света и нашето място в него. Хората, приложили програмата, винаги стават по-здрави, по-енергични и заредени, изглеждат по-млади и одухотворени и имат по-добри резултати във всичко, с което се заемат. Резултатите от работата на екипа ни са обобщени старателно през годините и са били база за научни публикации. Аз не се уморявам на всеки пореден управленец да изпращам предложения да се ползва опита ни за профилактика на болните българи и спасение на непрестанно реанимираната здравна каса. Сигурна съм, че и на това полезно отношение ще му дойде времето.

Бих искала да подчертая факта, че най-добри резултати постигат пациентите, които след програмата приемат здравословен начин на хранене, а още по добре, ако преминат на суровоядство. Такъв е случаят на една млада жена от Бургас – Керанка. Тя успя да се избави от множествена склероза с много упорство и вяра, че е открила своя път за здраве. Бяха й необходими години, за да го постигне, но днес тя е кипящ от енергия млад и пълноценен човек, вместо прикован от страдание мъченик.

Много са и „гладните“ бебетата на нашия център. Те идват на света за радост на обезсърчените и изтормозени от сложни процедури родители и близките им. Тези деца са кърмени поне 1 година, растат здрави, умни и спокойни. Открояват се сред връстниците си и сякаш имат потенциал за ново отношение към нещата от живота.

ПРИ ТОЛКОВА ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ, СРЕЩАТЕ ЛИ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ РАЗБИРАНЕ ОТ СТРАНА НА СТАНДАРТНАТА МЕДИЦИНА?

Връщам се в началото на практиката ми по метода на Лидия Ковачева. Самата аз имах безброй въпроси и колебания. Докато изпитах системата върху себе си и най близките си хора. Разбрах, че не мога да продължа по старому и приех едно предизвикателство, което осмисли живота ми. Още след първите невероятни резултати на мои пациенти, към мен започнаха да се обръщат колеги за лечение или изпращаха свои близки в много тежко състояние. Не омаловажавам и хулите, и крайните отрицания, но знам, че те идват от хора, непропуснали и едно хранене в живота си. Няма как да разсъждаваш по системата „първо- второ- трето“ и да си отворен за възможните чудеса със здравето. Откритията са продукт на смели хора, за които е важно да са полезни и не се изморяват да учат нови неща, за да ги прилагат с любов към хората.

МЕЧТАЕТЕ ЛИ ЕДИН ДЕН В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ДА СЕ ПРЕПОДАВА ВАШАТА СПЕЦИАЛНОСТ? БИХТЕ ЛИ СЕ АНГАЖИРАЛИ ВИЕ С ТАКАВА КАУЗА?

Каузата е факт от години. Може би, защото още в самото начало на медицинския център разбрах, че е важно хората да знаят някои пренебрегвани истини, за да пазят отговорно здравето си. Всяка сутрин при нас започва с моя лекция, направили сме и много филми за програмата с разкази на пациенти. Имах шанса да работя с Рангел Вълчанов, който от краен отрицател на плодолечението се превърна в най-горещ привърженик и последовател. В последните години филми за моя опит прави Стилиян Иванов – също много отдаден на природосъобразния начин на живот.

Надявам се, че не сме далеч от времето, когато в университетите ще се обясняват ефектите от отговорното отношение на мислещите хора към здравето и природата край нас. Това е не само европейска, но и световна тенденция.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ГРЕШКИ В ХРАНЕНЕТО, КОИТО ДОПУСКА СЪВРЕМЕННИЯТ БЪЛГАРИН?

Грешките, според мен, трябва да търсим в мисленето, а не в храненето. Странно ми е колко упорито, например, се говори за анорексията като за хранително разстройство. А това е проява на психически дискомфорт, причинен от липса на обич. Внушава се и че е нелечимо. В нашия център имаме над 50 случая на спасени млади жени, отписани от света. Имаме си и бебе, родено от майка, която преди лечението бе решила, че няма да живее, за да не е в тежест на голямото си семейство и неполучила внимание.

Съвременният човек е склонен да прекалява с бяла захар, сол, готови храни, газирани напитки, алкохол. На пациентите си казвам, че е важно не само да отхвърлят вредните и опасни навици, но да го направят и за хората, които обичат и на които държат,  за да са щастливи по- дълго време заедно. Напомням и че дори най доброто меню няма ефект, ако не е споделено с усмивка и съчетано с разходка, плуване, танци или хора.

КОИ СА ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ? КАКВО ДА ПРАВИМ КАТО В МАГАЗИНИТЕ ИМА МНОГО НЕКАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ?

Първо да си спомним, че сме четящи хора. Във всеки магазин, бил той дори еко и био, да гледаме внимателно етикетите и при най-малко съмнение да оставяме стоката. Лесно е да научим пътя до най-близкия пазар и да се запознаем със симпатичните старици, които продават лук, лапад, ядки, подправки и други сезонни зеленчуци и плодове, нетретирани с химия. С този малък жест подпомагаме и опазването на местните сортове.

Добре е да ограничим животинската храна до веднъж седмично, като си купуваме месо, млечни продукти, риба и яйца от производител, на когото се доверяваме. Лично аз правя така от години. И никой не е в състояние да ме убеди, че градският човек няма с какво да се храни здравословно. Веднага ще му дам салата от градинска маруля, див чесън и покълнали семена, подправена с лимон и филийка пълнозърнест хляб, замесен с квас.

ВАШЕТО ИНТЕРВЮ, В КОЕТО КАЗАХТЕ, ЧЕ ЗАКУСКАТА Е ВРЕДНА, ПРЕДИЗВИКА ДОСТА ДЕБАТИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ. КАКВИ СА АРГУМЕНТИТЕ ВИ В ПОДКРЕПА НА ТОВА ТВЪРДЕНИЕ?

Обсъжданията много ме радват, дори и най-крайните в отрицанието на моята теза. А тя е проверeна през вековете. Заети в тежък труд на полето, предците ни никога не са закусвали с филета, масло, яйца и конфитюри. Дори и фолклорът ни има дума за ранния обед – първото за деня подкрепително хапване на крак. Нарича се прогимка. Закуската прави сетивата по-малко остри, предизвиква лошо настроение и това е свързано с факта, че енергията ни отива за мелене на храна, вместо за чистене на организма. Естествените цикли, доказани и от многобройни научни изследвания, сочат, че времето от 4.00 до 12.00 часа е най-ефективно за чистене на токсините. Защо да се превръщаме в ходещи преработвателни машини, като можем да си хапнем плод, да пием чай и да сме пълноценни и усмихнати?!

КАКЪВ РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ И ВЪОБЩЕ НА ЖИВОТ БИХТЕ ПРЕПОРЪЧАЛА НА ЕДИН ПРЕТОВАРЕН ОТ РАБОТА ДЕЛОВИ ЧОВЕК?

На всеки мислещ човек препоръчвам да се разтовари ефективно поне два пъти в годината с програма като нашата – тук или в чужбина. При мен редовно идват за профилактика и зареждане хора на много високи позиции от Европа, САЩ, Русия. Оправданието за заетост не ми звучи сериозно. Съветът ми е денят да започва с билков чай с мед и до обед да се хапват само плодове. Смути от зеленолистни зеленчуци с ябълка или банан може да замени обеда. А ако сме много гладни, си вземаме постно ястие с огромна салата. Ястието да е като за Мик Джагър, а салатата по размери на Арнолд Шварценегер. На вечеря отново голяма салата и постна храна, като за разнообразие прибавяме покълнали семена. Между обяда и вечерята – сурови ядки или фреш от плодове. Денят се удължава, защото мисълта ни е свободна от непрестанна грижа за килограмите и трескавото тъпчене на крак с храни- боклуци.

ОСВЕН ЛЕКАР, ВИЕ СТЕ И УПРАВИТЕЛ НА ФИРМАТА СИ. КАК СЕ НАУЧИХТЕ ДА СТЕ И МЕНИДЖЪР?

Мисля, че това се получи, заради огромното ми желание всичко в медицинския център да е на отлично ниво. Когато през 1996 г. станах първия български лекар, член на лекарската асоциация към Aмериканското общество по натурална хигиена, си дадох сметка, че няма повод да се подценяваме, но е необходимо и много да се учи. По-късно посетих центрове, подобни на моя в Австрия, Испания, Германия и др. Взех и трета специалност – здравен мениджмънт. И най -важното, всеки ден прибавям към наученото по нещо ново.

НАПРАВИ МИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ КОЛКО ОРГАНИЗИРАН Е ЕКИПЪТ ВИ – ВСЕКИ СИ Е НА МЯСТОТО. КАК ПОДБИРАТЕ, ОБУЧАВАТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ МОТИВИРАТЕ ПЕРСОНАЛА? САМО ДОБРИТЕ ЗАПЛАТИ ЛИ СА ВАЖНИ?

Заплатите са част от оценката и не бива да се подценяват като стимул. Но не са най-важните. За мен е от значение да предавам опита си на младите колеги и да ги насърчавам да се развиват. Като консултанти съм привлякла известни светила в кардиологията, образната диагностика, гастроентерологията, психологията и др. Имаме най-модерната техника за всякакви изследвания и проследяване на състоянието на пациентите. Освен това, екипът ни организира походи, посещения на забележителности и културни събития, водна и китайска гимнастика, йога, народни танци и още много интересни и обогатяващи занимания. Средата от съмишленици е важна за справяне с болестите и възприемане на природосъобразния начин на живот.

КАКВО Е ВАШЕТО ПОЖЕЛАНИЕ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ НИ?

Да бъдат в хармония със себе си и света и да не се изморяват в търсене на своя верен път към здравето. Без него, нито богатството, нито славата могат да донесат щастие. А рецептата за щастие пишем сами. Например, прясно изцеден сок, отражение в очите на любим човек, усмивка от децата и внуците ни, щипка бодрост и зелени хоризонти пред погледа и в сърцето. Опитайте, струва си!

Сн. Facebook страница на Клиника д-р Емилова:

https://www.facebook.com/emilovaclinic

За автора на публикацията

Цветелина Узунова

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
fb-share-icon