Дима е на 32 години и е от Пловдив. Там живее със съпруга си и 4-годишната си дъщеричка. Юрист е по образование – завършва право в Пловдивския университет през 2017г. В един момент разбира, че не иска да има нищо общо със съдебната система в България. Затова пробва други неща – мултилевъл макретинг, брокер на недвижими имоти. След сватбата със съпруга й заминават за Нидерландия, където се ражда и малката наследница. Остават шест години, но неотдавна решават да се върнат в България.
Дима сподели с BWoman, че през последните над десет години живо се е интересувала от темата за здравето, защото всеки иска да е здрав, по-жизнен, без болки и дискомфорт. Тя е убедена, че в днешно време човек трябва да поеме лична отговорност и да се грижи правилно за тялото си. Производителите и търговците не мислят за нашето здраве, а за печалбите си. Редица индустрии печелят милиарди на гърба на пациентите, затова нямат интерес хората да са здрави. Наред с тези важни теми Дима се вълнува и от природата, родителството, психология, онлайн маркетинг и езотерика.
Обичта й към готвенето, което има от малка, както и някои важни житейски обстоятелства, я принуждават да изобрети много рецепти за правилно хранене и да ги издаде в книгата „Рецепти за здраве”. Това ни провокира да я представим на читателите на BWoman.
Г-ЖО ЛЕНТОВА, КАК СТИГНАХТЕ ДО НАПИСВАНЕТО НА КНИГА С РЕЦЕПТИ И ТО ДОСТА РАЗЛИЧНА ОТ ПРЕДЛАГАНИТЕ НА ПАЗАРА?
След като родих се появи дискомфорт в ставите на ръцете ми. Така се сковаваха, че от болка не можех да се закопчая и едвам си държах бебето. Уплаших се – беше ми рано на 30 години да имам „бабешката” болест артрит. Аз винаги съм избягвала силни лекарства и антибиотици. Може би затова и някак се надявах да ми премине, но не се получаваше. Направих си изследвания и ревматологът ми каза, че не е артрит . Това донякъде ме успокои, но все пак ме болеше. Предписаха ми болкоуспокояващи, които аз отказах, защото кърмех. Нито един доктор не ми обясни какво и защо ми се случва, кое причинява възпалението на ставите ми.
Аз обаче вярвах, че има някакъв натурален начин това да спре. В търсене на алтернативно решение прочетох, че глутенът и захарта често предизвикват възпалителни процеси в човешкото тяло. И, въпреки силната ми пристрастеност към всички захарни изделия, спрях тези храни. Истината е, че само за седмица усетих подобрение! Това вече ме мотивира сериозно да задълбая в темата и да чета за всички заболявания, на които определени храни влияят лошо. Така стигнах и до проучвания за проблемите с месото и млечните продукти. Започнах да готвя без глутен и захар, впоследствие и веган храни.
ВАШИЯТ СЪПРУГ КАК ПРИЕ ПРОМЯНАТА?
Ами той, макар и млад човек, също си имаше неговите здравословни проблеми, които лекарите му подценяваха и обикновените кръвни изследвания не отчитаха. Докато едно изследване за цьолиакия не показа, че има проблем с глутена, който му причиняваше един постоянен дискомфорт. Така още на другия ден остави хляба и всичко, в което има глутен. Вече като много добре информирани хора, чиито знания са подплатени с много проучвания на световни учени и лекари, както и от хора с личен опит (Антъни Уилямс, д-р Емилова, режима на спортисти като Джокович и Бербатов, американски и руски изследователи по темата), вкъщи започнахме да се храним без млечни, без месо и яйца, без глутен и бяла захар. Допълнително избягваме царевица и соя- заради масовата ГМО продукция.
Това беше голямо предизвикателство за мен, защото се наложи да търся рецепти на всички езици, които разбирам. Трябваше да си храня семейството все пак. За мен храната е удоволствие и ми е важно да е вкусн, да има разнообразие. Който обича да хапва, обича и да готви. Започнах да измислям нови рецепти и да правя интерпретации на класическите. Видях, че има доста групи във Фейсбук на хора, на които също им се налага да живеят с тези ограничения, за да са здрави. Снимах блюдата, споделях опит. Така разбрах , че моите рецепти биха могли да помогнат на други. За една година събрах най-добрите и най-харесваните ястия и ги отпечатах в книга. Всяка рецепта е лично сготвена от мен, снимана и описана. Книгата е красиво оформена от дизайнерката Дора Апостолова. През декември ще излезе и втората част.
КАКВО Е ПО-РАЗЛИЧНОТО ОТ ДРУГИ КНИГИ ЗА ВЕГАНИ?
Книги с рецепти за вегани съществуват отдавна, но недостатъкът им е, че имат точно тези съставки, които са проблемни, или пък обратното – безглутеновите печива не са веган. „Рецепти за здраве” е подходяща и за хора, които не са ограничили всичко, може да помогне на такива, които са избрали да са вегани, може вдъхнови и тези, които избягват само глутена или само месото. Та дори и за домакини, които просто се питат „Какво да сготвя днес?”. Много е подходяща за периода на постите. Но най-вече тя е предназначена за хора с автоимунни заболявания. Те често излизат от кабинета на доктора с един списък какво да не ядат. Или дори сами прочитат и разбират, че трябва да избягват храни, с които са свикнали. И изпадат в шок – а с какво да се хранят?! Разбирам това състояние много добре. Затова в книгата посочвам решение. Спирането на проблемните храни им дава шанс да изчистят организма си и той да се справи сам с възникналите възпаления. Често тези храни натоварват черния дроб и му пречат да си върши работата. Възпаляват се червата и стават пропускливи. В резултат се губят жизненоважни витамини и елементи за доброто функциониране на тялото. Заболяванията идват като сигнал за проблем и трябва да се вземат мерки. Избягването на проблемните храни помага дори и на тези, които нямат поставена диагноза.
Рецептите ми са подходящи и за деца, защото е факт, че все по-често проблемите с т.н. пропускливи черва засягат и малките. И това е най-вече заради опорочената храна и антибиотиците, които приемат от ранна възраст.
КОЛКО ВРЕМЕ ВИ ОТНЕ ДА УСТАНОВИТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН РЕЖИМ В СЕМЕЙСТВОТО СИ?
Беше голям стрес в началото. Цялата тази промяна, чувството за ограничение, страхът, че няма да имаме разнообразна храна, впускането в неизвестното – това плаши. Мислех си, че ще я караме на безвкусни картофи и ориз. Наложи се да се откажа от познати продукти и да ползвам такива, които до този момент не познавах. Най-големият проблем беше изкушението в супермаркета, където ти ухае на топъл хляб и кроасани.
Установих, че когато човек вземе решение, когато приеме промяната не като наказание, а като предизвикателство, става креативен и пред него се отваря цял един нов кулинарен свят. С нови вкусове и консистенци. Важна е нагласата. Отне ми може би месец – два да недоволствам и след това бях толкова вдъхновена да експериментирам и да опитвам нови вкусове. Не закъсня и положителният ефект върху тялото, което доведе и до удовлетворението ми, че полагам добри грижи за организма си, както и за цялото ми семейство. Точно тогава захранвах дъщеря си. И, благодарение на наблягането на зеленчуци и плодове, вече има създадени здравословни навици – тя е от онези деца, които обичат броколи и зелен боб, например.
КОЯ БЕШЕ ПЪРВАТА ПРОМЯНА В ЗДРАВЕТО ВИ, КОЯТО ВИ ПОДСКАЗА, ЧЕ СТЕ НА ПРАВ ПЪТ?
Промяната беше, че много скоро възпалението в ставите ми премина без лекарства и се почувствах добре. При съпруга ми може би промяната се оказа от още по-голямо значение за здравето му.
ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ДИЕТА ЛИ Е ИЛИ ОСТАВА КАТО ПОСТОЯНЕН РЕЖИМ?
Не, книгата ми не е за диети. Това е начин на живот. Въпрос на вяра и опит е дали този режим ще помогне. Въпреки интереса ми и информираността ми, аз не съм лекар, нито пък човек на крайностите. Всеки организъм е строго индивидуален и реагира различно. Всеки е изложен на различни стресови обстоятелства и околна среда. Моят мотив беше, на базата на личния ми опит, да дам на хората решение. Най-вече на тези, които знаят какво да избягват и се лутат какво всъщност да ядат. С моите рецепти аз искам да покажа, че могат и без храните, които мнозина са свикнали да консумират и пак да имат разнообразие на трапезата си.
СЛУЧВА ЛИ СЕ ДА НАРУШИТЕ РЕЖИМА?
Разбира се, както казах – не съм човек на крайностите. Но трябва мярка. Аз вече си позволявам всичко, но внимавам. Вкъщи готвя без проблемните храни, но ако сме на почивка или на гости, си похапвам по малко от всичко. Веднъж седмично приготвям рецепти с домашно месо, яйца, сирене, кисело мляко. Детето ми е ограничено само в количествата на проблемните храни и избягва захарта, иначе яде всичко. Мъжът ми има волята да си спазва режима навсякъде.
ИМА МНОГО ГЛАСОВЕ СРЕЩУ ВЕГАНСТВОТО И ТВЪРДЕНИЯ, ЧЕ ОРГАНИЗМЪТ С ВРЕМЕТО СТРАДА ОТ ДЕФИЦИТИ НА ПРОТЕИН НАПРИМЕР. КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ?
За мен има два вида веганство. Едното е моралното – при хората, които се отказват от животинските продукти от жалост към животните. А другото е по здравословни причини, защото човек оздравява от нещо, чувства се много по-жизнен, организмът му функционира правилно. А относно веганството и дефицитите – доколкото съм чела, има доказателства и за полезността му, и за вредността му. Въпрос на личен избор е. Всеки през своя опит и самонаблюдение може да вземе информирано решение сам за себе си.
НАЛАГА ЛИ ВИ СЕ ДА ПИЕТЕ ДОБАВКИ, ЗА ДА СИ НАБАВЯТЕ ОЩЕ НУЖНИ ЗА ОРГАНИЗМА ВЕЩЕСТВА?
Налага ли се, не знам. Още преди да започнем вкъщи да се храним по този начин, приемахме витамини. Вижте, съвременната храна по принцип е бедна на витамини и минерали. Преди 100 години в една ябълка е имало толкова витамини, които, за да си набавя сега, трябва да изям килограм. Често проблемът с недостига на витамини в организма е не, че не ги приемаме, а че не ги усвояваме пълноценно, заради задръстения с боклуци организъм.
ВИЕ КАКВО ПРИЕМАТЕ КАТО ДОБАВКИ?
Взимам витамин B12 понякога, витамин Д през зимата, витамин C – винаги, когато усетя че се разболявам, магнезий – при физически натоварвания, цинк – при температура или ако ме дразни гърлото, пробиотици. Желязо също приемам като усетя умора. Знаете ли, при направени много изследвания се оказва, че тези витамини липсват при голяма част от населението. Просто храната не е онази, която е била преди десетилетия. По-лоша е и по-бедна на полезни вещества.
ДАЙТЕ ПРИМЕР С ДНЕВНО МЕНЮ В ДОМА ВИ – ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ.
Ето днес сутринта направих вкусни понички (рецептата идва с втората част на книгата през декември). За обяд – просо със зеленчуци и за вечеря сготвих боб. Ето още един вариант: закуска – овесена каша с ябълки и канела, обяд – леща с праз, снак/десерт – ореховки, вечеря – пълнени тиквички с картофи.
ОТ ВСИЧКО КАЗАНО ДОТУК ИЗЛИЗА, ЧЕ СПОДЕЛЯТЕ ДУМИТЕ НА ХИПОКРАТ „ХРАНАТА Е НАШЕТО ЛЕКАРСТВО“. ТАКА ЛИ Е?
О, да определено. И то на базата на житейския ми опит и резултатите, които имаме вкъщи в полза на здравето ни. За съжаление обаче, в наши дни това, което наричаме храна, може и да е пагубно, направо отрова за организма на човека. Но той не спира да яде такива неща и да разчита, че едно хапче ще оправи нещата. Дали храната ни ще е лекарство или отрова зависи от ежедневните избори на всеки един от нас: дали ще бъде тази, която природата щедро ни дава или онази, която в някой завод са сложили в красива опаковка.
ЗАЩО ЧОВЕК САМ, СЛЕД ПРОБЛЕМИ И МНОГО ТЪРСЕНЕ, ТРЯБВА ДА ДОСТИГА ДО ТАКИВА РЕШЕНИЯ, А НЕ НИ СЕ ДАВАТ ОТ ЛЕКАРИТЕ?
Това е важният въпрос, който и аз си задавам. Истината е, че живеем в материален свят и индустрията няма изгода от лесните решения за болестите на хората. В тази връзка си спомням един случай при ревматолога, който през три месеца ме викаше на контролен преглед. Когато му казах как съм се справила, той също призна: „Знаеш ли, наскоро е правено едно изследване на хората с ревматоиден артрит, които спазват веганска диета – наистина имат подобрение”!
Добре е, че с достъпа ни до информация имаме шанс по – бързо и лесно да достигаме до алтернативни решения. И както в маркетинга, най-добрата реклама е препоръката, личният опит. Аз съм благодарна, че мога да споделя моите преживявания, резултати, идеи и да помагам на други, които имат нужда.
ТРЯБВА ЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА, ЗА ДА ПРЕМИНЕ ЧОВЕК НА ТАКЪВ РЕЖИМ?
Чак подготовка – не. Може би убеденост и вяра, че това би помогнало, също и добра информираност и желание за пробване. Според мен има два типа хора – едните решават, че от днес започват промяната и го правят. Такъв е мъжът ми – един ден го каза и вече близо четири години се храни, избягвайки вредните за него продукти. При други, както при мен, е желание да опитат, предизвикателство, уговаряме себе си, даваме си срок да пробваме. Но при всички положения болката и желанието за здраве са най-основателната причина и мотивация за промяна в храненето.
КОИ СА ВАШИТЕ ТРИ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ЗДРАВЕ?
Здравето първо е в ума – мисли, нагласа, отношение към живота, емоции. Личните ми наблюдения са, че хора, които имат вътрешен мир и спокойствие, които са положителни и усмихнати, по-често са в отлично здраве.
На второ място – грижа за тялото, за целия организъм. Тук вече е храната – да пазиш тялото си от неща, които го затормозяват, включително и от вредна околна среда. Да го снабдяваш с нужните хранителни вещества, да се движиш и да дишаш правилно.
На трето място е превенцията, т.е. грижата преди болестите. Човек трябва добре да се информира какво е полезно, какво е вредно и как да се предпази, за да е здрав. Трябва да избираме умно какво да поставим на масата си и какъв пример даваме на децата си. Ние не можем да контролираме хранителната индустрия и какво тя подрежда на щанда в магазина, но можем да контролираме какво слагаме в телата си.
Повече за книгата „Рецепти за здраве”:
https://receptizazdrave.com/knigaavtoimunni
ФЕЙСБУК ГРУПА: https://www.facebook.com/profile.php?id=100084042159497
Сн.Личен архив